China wil atleten die de dopingreglementen overtreden, strenger bestraffen dan ooit voorheen.

‘Wie betrapt wordt op doping, zal voortaan ook gerechtelijk zwaar gestraft worden’, zei Gou Zhongwen, directeur van het Chinees Staatsagentschap voor de Sport en voorzitter van het olympisch comité in zijn land, op de officiële nieuwszender Xinhua. ‘Atleten die zich niet aan de regels houden, riskeren vanaf dit jaar een gevangenisstraf.’

Dat is niet nieuw. In Duitsland kunnen dopingzondaars al sinds 2015 gerechtelijk worden vervolgd, al werden er nog geen gevangenisstraffen uitgesproken, terwijl het Huis van Afgevaardigden eind vorig jaar de Rodchenkov Act goedkeurde en ook in de Verenigde Staten voortaan met gevangenisstraffen wordt geschermd.

Zhongwen kon niet achterblijven, zei hij, nadat tijdens de jaarlijkse screening van kandidaten voor de sportscholen in bloedstalen van ‘veel te veel kandidaten’ verboden middelen werden aangetroffen. ‘Alleen schorsingen opleggen, zelfs tot één of twee jaar, is blijkbaar niet meer voldoende’, aldus nog Zhongwen, die ook de verkoop en het smokkelen strenger wil aanpakken.

Dat ook China drastisch de strijd met doping aanbindt, is nog meer een gevolg van de beschuldigingen van de Chinese arts en klokkenluider Xue Yinxian, die op de Duitse televisie beweerde dat de sportieve successen van haar land in de jaren 80 en 90 vooral het resultaat waren van een door de staat georganiseerd dopingprogramma.

‘De Chinese medailles druipen van de doping: goud, zilver én brons. Alle internationale medailles moeten worden afgenomen’, zei de dokter, die onder anderen drievoudig olympisch turnkampioen Li Ning (Los Angeles, 1984) begeleidde en in de aanloop naar de Spelen in 1988 opzij werd geschoven toen ze weigerde om een atleet met een verboden middel in te spuiten. ‘In die twee decennia hebben meer dan 10.000 atleten doping gebruikt, ook jonge kinderen die geen keuze hadden. Misdadig.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content