De voetbalinworp: voer voor specialisten

© Belga Image

Leeds had zijn Italiaanse specialist spelhervattingen, Liverpool contracteerde een Deen die spelers leert… inwerpen. Iets voor de Belgen?

Antwerp beschikt over een fysiek sterke ploeg, met heel wat lengte. Dat was vorig seizoen al zo, en dit jaar opnieuw. Voor zo’n team kunnen spelhervattingen een wapen zijn, zelfs op inworpen.

Traint zo’n ploeg daar eigenlijk speciaal op? Assistent-coach Wim De Decker, zondag tegen Zulte Waregem tijdelijk hoofdcoach omdat zijn baas geschorst in de tribune zat: ‘Neen. We trainen wel op spelhervattingen, vrije trappen en corners, maar niet op inworpen. Eerlijk gezegd: ik draai nu toch al een tijdje mee en dat werd nergens gedaan. Af en toe zie je wel eens een variant, maar ik denk niet dat iemand er sterk mee bezig is. Er wordt ook zeer weinig uit gescoord.’

Nergens, denken we, afgaand op het gestuntel dat je elke week wel eens ziet. Zaterdag werd in Beveren Aleksandar Boljevic nog teruggefloten door de scheidsrechter bij een foute inworp, en op de Bosuil overkwam het zondag ook een speler van Zulte Waregem. Er is ruimte voor progressie in deze materie. Toen hij nog voor Club Brugge werkte, gebruikte Michel Preud’homme het wél als wapen, met Claudemir als aangever. Maar erg veel leverde het niet op.

Nochtans ziet Jürgen Klopp er wel iets in. Liverpool nodigde vorig seizoen Thomas Grønnemark uit voor een demonstratietraining en dit jaar kreeg hij een contract. Sommige analisten spotten ermee, anderen zien het als middel voor verdere professionalisering.

Grønnemark (42), een spurter en bobsleeër, heeft een fascinatie voor inworpen. Hij werkte in Denemarken voor Viborg en FC Midtjylland, en in de Bundesliga voor Schalke. Daar haalde Klopp hem weg. De man leert nu zijn spelers niet alleen ver, maar ook snel en precies inwerpen.

Meer en meer uitbesteden lijkt een trend, voor zij die het zich kunnen veroorloven. Bij Leeds werkte vorig seizoen Gianni Vio, een Italiaanse specialist in… spelhervattingen. Eerder was hij al actief bij Milan en Fiorentina.

En zo wordt voetbal telkens meer specialistenwerk.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content