Het land van belofte(n)

© BELGAIMAGE

In twee jaar gebruikte nationaal beloftecoach Johan Walem zowat veertig spelers. Vijf maanden voor het Europees kampioenschap U21 in Italië en San Marino van 16 tot en met 30 juni worden de plaatjes duur in de EK-selectie van 23. Een prospectie.

Binnen vijf maanden maken de Diablotins van Johan Walem in het Mapei Stadium van US Sassuolo hun groot debuut tegen Polen. Daar zal België het vervolgens ook tegen Spanje en Italië opnemen. Het is nog maar de derde generatie in de geschiedenis van het Belgisch voetbal die erin slaagt zich te plaatsen voor een EK voor beloften, na die van Jean-François Gillet, Koen Daerden en Stein Huysegems in 2002 en die van Jan Vertonghen en co in 2007. Een kleine dertig spelers komen intussen nog in aanmerking voor een plaats in de selectie die komende zomer zal strijden voor een ticket voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Een prospectieve inventaris van de beschikbare krachten.

Ortwin De Wolf
Ortwin De Wolf© BELGAIMAGE

KEEPERS

Op deze positie zal er wellicht het minst discussie zijn. Weinig waarschijnlijk namelijk dat Johan Walem een hiërarchie die hij al meer dan een jaar aanhoudt nog zal omgooien. Senne Vits (22, Lierse), nummer twee bij het begin van de campagne, lijkt geen geloofwaardige kandidaat meer voor een plaats bij de drie geselecteerde keepers voor het EK. Gaëtan Coucke (20, Lommel) moet deel uitmaken van de groep die in september tegen Wales een nieuwe cyclus begint. Mile Svilar (19, Benfica) zou gekozen hebben voor Servië.

Jens Teunckens
Jens Teunckens© BELGAIMAGE

Nordin Jackers (100 % KANS OP SELECTIE)

21 – KRC Genk – 9 selecties

Gebarreerd door Danny Vukovic bij Genk, maar de nummer één van Walem. Ortwin De Wolf is een gedegen concurrent voor zijn plaats in doel in Italië, maar er is geen enkele twijfel dat de Limburger meegaat naar het EK. De penalty die hij in Turkije stopte, was een van de keerpunten van de campagne.

Ortwin De Wolf (100 % KANS OP SELECTIE)

21 – Lokeren – 2 selecties

Toen Jackers geblesseerd was, viel hij in en deed hij het heel goed in Italië en in Zweden, wedstrijden die beslissend waren voor de kwalificatie. Is bij Lokeren ook onder Trond Sollied titularis, wat hem toelaat te concurreren met Jackers.

Jens Teunckens (100 % KANS OP SELECTIE)

20 – Antwerp – 2 selecties

Titularis tijdens het mooie avontuur in Chili met de U17 van Bob Browaeys, maar nu gebarreerd door Sinan Bolat bij Antwerp. Lijkt bij Walem veroordeeld tot een rol als nummer drie. Geboren in 1998 kan hij titularis worden tijdens de volgende campagne.

VERDEDIGERS

In het centrum werd gedurende de campagne het meest gewijzigd. Mocht Zinho Vanheusden niet zo lang geblesseerd zijn geweest, dan had Walem wel sneller de winnende combinatie met hem en Wout Faes gevonden. Hun verstandhouding maakte een einde aan de droom van Samy Mmaee (22, STVV), Nathan de Medina (21, Royal Excel Mouscron) en wellicht zelfs ook van Mathias Bossaerts (22, NEC) om een plaats in de EK-selectie te verwerven. Klaar om in te vallen zijn Maximiliano Caufriez, Rocky Bushiri en zeker Sebastiaan Bornauw. Op links hebben Elias Cobbaut en Casper De Norre normaal een stap voor op Senna Miangue (21, Standard). Terwijl op rechts Dion Cools een zekerheid is voor Italië. Als back-up zou Jur Schryvers voordeel kunnen halen uit het feit dat Walem in Alexis Saelemaekers geen verdediger maar een offensieve speler ziet.

Dion Cools
Dion Cools© BELGAIMAGE

Rechtsachters Dion Cools (100 % KANS OP SELECTIE)

22 – Club Brugge – 14 selecties

Hoewel hij al betere tijden kende bij Club Brugge blijft hij een certitude in de kern van Walem. Hij en Siebe Schrijvers zijn de enigen die alle EK-kwalificatiewedstrijden speelden.

Jur Schryvers (40 % KANS OP SELECTIE)

21 – Waasland-Beveren – 4 sel.

Polyvalente rechtsachter die ook centraal op het middenveld kan spelen. Kan profiteren van het feit dat Walem Saelemaekers niet als een echte rechtsachter beschouwt.

Linksachters Elias Cobbaut (75 % KANS OP SELECTIE)

21 – Anderlecht – 5 selecties

Zijn profiel bevalt Walem, daar bestaat geen twijfel over. Hij bewees in de twee zwaarste matchen van de campagne, tegen Turkije en Zweden, dat je ook in de moeilijkste momenten op hem kunt rekenen. Het valt te bekijken hoe zijn vormpeil zal evolueren na zijn zware blessure.

Casper De Norre (75 % KANS OP SELECTIE)

21 – KRC Genk – 3 selecties

Laat aangekomen in de groep van Walem kon hij snel de vereiste garanties bieden voor de leemte die op het einde van de campagne was ontstaan door de blessures van Cobbaut en Miangue. Die snelle depannage zou wel eens de doorslag kunnen geven voor de vroegere middenvelder met een natuurlijke polyvalentie.

Centrale verdedigers Wout Faes (90 % KANS OP SELECTIE)

20 – KV Oostende – 8 selecties

Ex-aanvoerder van de generatie 1998 en de enige van de ploeg die op het WK U17 in Chili de halve finale haalde en zich duurzaam kon installeren in de elf van Walem. Zijn ervaring met grote momenten kan in de ogen van de coach doorslaggevend zijn.

Zinho Vanheusden (100 % KANS OP SELECTIE)

19 – Standard – 4 selecties

Zonder die gescheurde kruisband aan zijn linkerknie, opgelopen eind september 2017 in de Youth League met Inter, spraken we in zijn geval nu misschien al in een andere dimensie. Niettemin intussen goed geïntegreerd bij Standard en net op tijd terug om deel te nemen aan de slotfase van de U21-campagne. Hij is een van de certitudes voor het EK.

Sebastiaan Bornauw (80 % KANS OP SELECTIE)

19 – Anderlecht – 1 selectie

Als zijn statuut niet verandert bij het Anderlecht van Arnesen, kunnen we ons moeilijk inbeelden dat Walem hem niet zou meenemen. In zijn voordeel spelen: een betere relance en zes centimeter langer dan Faes. Maar dat compenseert nog niet zijn gebrek aan automatismen met Vanheusden.

Maximiliano Caufriez (40 % KANS OP SELECTIE)

21 – Waasland-Beveren – 1 sel.

Is bij Waasland-Beveren een pijler geworden in de driemansdefensie van Adnan Custovic, maar kwam pas laat bij de groep van Walem en is verre van zeker van een EK-ticket. Rechtsvoetige centrale verdediger die gevormd is bij Mons, Anderlecht en Standard en in balans ligt met Bushiri en Bossaerts. Zijn prestaties bij zijn club zullen doorslaggevend zijn.

MIDDENVELDERS

In de driehoek op het middenveld zullen de plaatsen het kostbaarst zijn. Gedurende de hele campagne liet Walem de vorm van het moment en het aanpassingsvermogen spelen. Niettemin lijkt het uitgesloten dat hij spelers als Charly Musonda, Zakaria Bakkali of Youri Tielemans terug zal roepen. Dan maakt Albert Sambi Lokonga meer kans. In een EK-poule waarvan gezegd wordt dat het de zwaarste van het toernooi is, zal Walem in de eerste plaats naar evenwicht in zijn selectie zoeken.

Jur Schryvers
Jur Schryvers© BELGAIMAGE

De enige die boven al die beschouwingen staat, is Siebe Schrijvers, de aanvoerder en de grote organisator van het spel in de omschakeling van de belofteploeg. In zijn rug legde Walem doorgaans meer het accent op compactheid dan op creativiteit. Dat zou meer in het voordeel kunnen spelen van Bryan Heynen, Alexis De Sart, Samuel Bastien en Jordi Vanlerberghe dan van Dries Wouters (21, KRC Genk), Stéphane Oméonga (22, Genoa) en Aristote Nkaka (22, Oostende).

Elias Cobbaut
Elias Cobbaut© BELGAIMAGE

Bryan Heynen (90 % KANS OP SELECTIE)

21 – KRC Genk – 8 selecties

Gekoppeld aan De Sart, Vanlerberghe of Bastien beantwoordde hij altijd aan de verwachtingen. Is ook slachtoffer geweest van de vele wissels die Walem op het middenveld al doorvoerde. Bij Genk is hij voor Philippe Clement het eerste alternatief voor Berge en Malinovski. Het lijkt ondenkbaar dat hij de reis naar Italië niet zou maken.

Jordi Vanlerberghe (60 % KANS OP SELECTIE)

22 – KV Oostende – 6 selecties

Wisselvallig bij Oostende. Scoort toch goed bij Walem door zijn capaciteit om als schildwacht te opereren. En: zijn doelpunt tegen Zweden woog zwaar door in de eindafrekening. De indruk is dat zijn selectie zal afhangen van de prestaties van zijn belangrijkste concurrenten op de positie van balafpakker voor de verdediging.

Alexis de Sart (60 % KANS OP SELECTIE)

22 – STVV – 10 selecties

Als zijn prestaties bij zijn club op niveau blijven, moet hij niet vrezen voor zijn plaats in de selectie. Tot nu toe doet de Luikenaar het prima in de basis van Marc Brys. Toch is er één reden tot bezorgdheid: sinds november 2017 liet Walem hem geen enkele keer aan een wedstrijd beginnen.

Siebe Schrijvers (100 % KANS OP SELECTIE)

22 – Club Brugge – 18 selecties

Honderd procent speeltijd in de kwalificatiewedstrijden en een statuut van onaantastbare onder Walem, maakt dat zelfs zijn beperkte speeltijd bij Club Brugge van geen invloed is. Aanvoerder, maar vooral de echte technische leider: op hem rusten alle spelprincipes van de groep.

Samuel Bastien (50 % KANS OP SELECTIE)

22 – Standard – 9 selecties

Meer dan bij een ander is de indruk dat het van zijn prestaties bij zijn club zal afhangen of hij een EK-ticket zal krijgen of niet. De concurrentie lijkt zwaarder dan ooit, maar zijn ervaring met de ploeg kan het verschil maken.

Orel Mangala (50 % KANS OP SELECTIE)

20 – Hamburger SV – 5 selecties

Zijn keuze om Anderlecht te verlaten voor Duitsland lijkt de juiste te zijn geweest: na Dortmund en Stuttgart (aan wie hij nog steeds toebehoort) zit hij nu bij Hamburg in de Tweede Bundesliga. Dat hij er een onbetwiste titularis is, rechtvaardigt zijn aanwezigheid in de selectie ruimschoots. Zijn profiel van creatieve schildwacht ontbreekt in de groep. Even bedreigd door de ontluiking van Lokonga.

AANVALLERS

In tegenstelling tot op het middenveld lijken in de aanval de titularissen al op voorhand vast te liggen: Mbenza, Dimata en Lukebakio, samen goed voor 11 goals en 10 assists. Alleen de namen van hun eerste vervangers zijn nog niet zeker. Na hen moet Aaron Leya Iseka zich nog eens tevreden stellen met de rol van supersub. Obbi Oulare (22, Standard) en Ryan Mmaee (21, Aarhus) verdwenen van de radar nadat ze de campagne begonnen als titularis. Blijven dus twee plaatsen in te vullen en dat zouden wel eens twee spelers van Anderlecht kunnen worden. Op links, als alternatief voor Mbenza, weet Walem het spel van Francis Amuzu te appreciëren en op rechts bevalt Alexis Saelemaekers hem erg, in een andere rol weliswaar dan Lukebakio. Tot verdoemenis van Julien Ngoy (21, Grasshopper Club Zürich) wellicht, die zich in een ploeg die niet draait al verscheidene weken goed uit de slag trekt. Te onopvallend sinds zijn vertrek bij Lierse lijkt ook Manuel Benson (21, Mouscron) er niet goed voor te staan. Terwijl heel jonge jongens als Loïs Openda (18, Club Brugge) en Cyril Ngonge (18, Club Brugge) wellicht op de volgende trein zullen moeten wachten alvorens zich te kunnen engageren bij de nationale beloften.

Casper De Norre
Casper De Norre© BELGAIMAGE

Dodi Lukebakio (100 % KANS OP SELECTIE)

22 – Fortuna Düsseldorf – 12 sel.

Zijn aanpassing aan de Bundesliga is beter verlopen dan die aan de Premier League. Er wordt niet meer gesproken van die linkerpoot die te individualistisch was voor het Charleroi van Felice Mazzu en ter gelegenheid van zijn hattrick tegen Bayern München werd hij zelfs ontdekt in een rol van centrumspits. Een troef die hem nog meer dan voorheen onmisbaar maakt.

Isaac Mbenza (100 % KANS OP SELECTIE)

22 – Huddersfield Town – 12 sel.

Na het begin bij Standard en de doorbraak bij Montpellier in de Ligue 1 doet hij het momenteel goed op uitleenbasis bij Huddersfield Town in de Premier League. Hoewel dat een ploeg is die meer geschikt is voor de verhuizersfysiek van een Depoitre dan voor de arabesken van een technische speler als hij.

Landry Dimata (100 % KANS OP SELECTIE)

21 – Anderlecht – 12 selecties

Zijn 7 goals in 12 selecties, zijn 2 doelpunten in Zweden, zijn geleidelijke stijging in waarde en belang gedurende de kwalificatiecampagne en zijn statuut van viceaanvoerder maken van hem een zekerheid voor Italië.

Aaron Leya Iseka (100 % KANS OP SELECTIE)

21 – Toulouse – 12 selecties

Was er in negen van de tien kwalificatiewedstrijden bij, maar slechts twee keer als titularis. De joker van Walem. Is in het Toulouse van Alain Casanova de meest gebruikte puntaanvaller. Een goed voorteken na twee moeilijke seizoenen bij Olympique Marseille en Zulte Waregem. De problemen van Obbi Oulare bevestigen dat er voor zijn plaats in de selectie geen echte rivalen zijn.

Francis Amuzu (65 % KANS OP SELECTIE)

19 – Anderlecht – 2 selecties

Als zeldzaam lichtpunt in de Brusselse grauwte van het eerste seizoensdeel greep de Belgische Ghanees de kans die Walem hem in oktober gaf in de oefenwedstrijd tegen Italië om zich te tonen. Scoorde ook meteen en solliciteert zo uitdrukkelijk naar een plaats op links.

Alexis Saelemaekers (60 % KANS OP SELECTIE)

19 – Anderlecht – 1 selectie

Zijn ontluiking bij Anderlecht maakt hem bijna onmisbaar, hoewel hij na amper één selectie uiteraard nog niet zo vertrouwd is met de groep. Walem ziet hem meer als een offensieve vleugelspeler dan als een rechtsachter en dat zou in zijn nadeel kunnen spelen mocht de coach op die positie meer een echte aanvallende kracht zoals Julien Ngoy verkiezen.

Wout Faes
Wout Faes© BELGAIMAGE
Zinho Vanheusden
Zinho Vanheusden© BELGAIMAGE
Sebastiaan Bornauw
Sebastiaan Bornauw© BELGAIMAGE
Maximiliano Caufriez
Maximiliano Caufriez© BELGAIMAGE
Bryan Heynen
Bryan Heynen© BELGAIMAGE
Jordi Vanlerberghe
Jordi Vanlerberghe© BELGAIMAGE
Alexis de Sart
Alexis de Sart© BELGAIMAGE
Siebe Schrijvers
Siebe Schrijvers© BELGAIMAGE
Samuel Bastien
Samuel Bastien© BELGAIMAGE
Orel Mangala
Orel Mangala© BELGAIMAGE
Dodi Lukebakio
Dodi Lukebakio© BELGAIMAGE
Isaac Mbenza
Isaac Mbenza© BELGAIMAGE
Landry Dimata
Landry Dimata© BELGAIMAGE
Aaron Leya Iseka
Aaron Leya Iseka© BELGAIMAGE
Francis Amuzu
Francis Amuzu© BELGAIMAGE
Alexis Saelemaekers
Alexis Saelemaekers© BELGAIMAGE
Het land van belofte(n)
© Getty Images/iStockphoto
Het land van belofte(n)
© Getty Images/iStockphoto
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content