HIGH FIVE

© BELGAIMAGE

Geruisloos kwamen ze onze competitie binnen, maar na vijftien wedstrijden lokken ze wekelijks scouts naar de tribunes: de vijf revelaties van de Jupiler Pro League 2016/17.

LUKAS LERAGER

In een land waar middenvelders veel rennen, ontpopte de 23-jarige Deen zich snel tot een vaste waarde. Zijn loopvermogen, dat hem gedurende negentig minuten van het ene strafschopgebied naar het andere brengt, maakt van Lukas Lerager de ideale box-to-boxspeler waar het Belgische voetbal zo van houdt.

Met zijn infiltraties die getuigen van voetbalintelligentie en zijn goede voeten waarmee hij het geduldige, op balbezit gestoelde voetbal van Zulte Waregem vormgeeft, zorgt Lerager voor verticaliteit in het spel van Essevee en voor oplossingen door het centrum. Bovendien is hij gevaarlijk in de grote rechthoek. Omdat hij de kwaliteit bezit om op het juiste moment op de juiste plaats op te duiken, vond hij al meermaals de weg naar het doel.

OMAR COLLEY

Na Kalidou Koulibaly, Kara Mbodj en Christian Kabasele vond KRC Genk alweer een pareltje voor het centrum van zijn defensie. Via Finland en Zweden belandde de Gambiaan in Limburg, waar hij niet veel tijd nodig had om zich aan te passen aan het Belgische voetbal. Fysiek sterke en snelle verdedigers doen het hier immers altijd goed.

Aan de defensieve cocktail van de Jupiler Pro League draagt Omar Colley een dosis zekerheid bij. Hij durft op te komen met de bal aan de voet, ook al moedigt zijn trainer Peter Maes centrale verdedigers niet vaak aan om initiatief te nemen. Omar Colley bezit nochtans over voldoende passkwaliteiten om het ritme hoog te houden bij de omschakeling. Daar knelt niet zelden het schoentje bij Genk tegen opponenten die in blok verdedigen. En dat soort ploegen krijgen de Limburgers meer en meer te bekampen.

JEAN THIERRY LAZARE AMANI

Toen Eupen promoveerde naar de Jupiler Pro League sprak iedereen over de Ghanees Eric Ocansey en de Nigeriaan Henry Onyekuru, niemand over Jean-Thierry Lazare Amani. Aan de zijde van Luis García maakt de 18-jarige Ivoriaan indruk op het Eupense middenveld.

Hij maakt zich steeds aanspeelbaar tussen de linies, waar hij zich zo positioneert dat hij telkens vooruit kan voetballen. Lazare lijkt wel een Spaanse middenvelder die verloren gelopen is in een competitie waar kleinere spelers in een centrale positie meestal verdrongen worden door mannen met meer lengte. Gelukkig voor Lazare is dat bij Eupen niet het geval. Bij de Oostkantonners is hij dikwijls ongrijpbaar en weet hij wonderwel te ontsnappen aan duels die hij anders toch zou verliezen.

NANY DIMATA

Wie zei weer dat de jeugdopleiding van Standard geen spelers meer opleidt die zich ontwikkelen tot smaakmakers in onze competitie? Nany Dimata vertrok uit Luik omdat hij te lang moest wachten op speelgelegenheid. Bij KV Oostende had hij maar enkele weken voorbereiding nodig om zijn plaats in de spits op te eisen. Door zijn werkijver en beweeglijkheid kan hij, in tegenstelling tot Gohi Bi Cyriac, op zijn eentje een verdediging aan de praat houden.

Beslissend is hij nog maar zelden geweest in het elftal van Yves Vanderhaeghe – vergeet niet dat hij amper 19 jaar is – maar tijdens het halfuur dat hij in staat is om de wedstrijd naar zich toe te trekken, steekt hij er absoluut bovenuit.

STEF PEETERS

In geen tijd werd de linker van Stef Peeters dé attractie op Stayen. In beweging en meer nog op stilstaande fases is de middenvelder van STVV in staat om een strakke bal vanop dertig meter te trappen en hem neer te leggen precies waar hij dat wil. Op het hoofd van een medespeler, bijvoorbeeld, want op die manier heeft hij ondertussen al meerdere beslissende passes gegeven. Het maakt van hem een kanshebber op de titel van assistkoning van het seizoen.

Maar Stef Peeters kan meer dan alleen perfecte voorzetten trappen. Zijn positiespel is uitstekend en hoewel hij nog maar 24 jaar is, leest hij het spel als een ervaren rot. Zowel in balbezit als bij balverlies is hij daarom een bijzonder belangrijke schakel in het geheel van trainer Ivan Leko. Hij is een regisseur zoals België er maar weinig voortbrengt.

DOOR GUILLAUME GAUTIER – FOTO’S BELGAIMAGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content