Precair succes

© BELGAIMAGE

‘Ons succes is zeer precair, geloof me.’ Waarschuwende woorden van László Bölöni tien dagen voor de topper tegen Club Brugge. Toen we het over de lessen van zijn eerste jaar op Antwerp hadden, keek de Roemeen even in eigen boezem. In zijn zoektocht naar meer voetbal had hij bepaalde kernwoorden – inzet, hart – verwaarloosd. Wat hij na Nieuwjaar op het veld bracht, was beter, maar grilliger. Die fout zou hij geen tweede keer meer maken.

Zijn intense manier van trainen en hardnekkigheid zorgden vorig seizoen voor wat interne onvrede. Benieuwd keken ze, zowel intern als extern, naar wat zijn tweede jaar zou brengen. Of het nog allemaal ging klikken, dan wel of fase twee van de revival van de Great Old een andere roerganger nodig had. Het bleek van niet. De oude waarden keerden terug: inzet, hardnekkigheid, loopvermogen, duelkracht, met Bolat als sluitstuk. Na zeven speeldagen slechts drie tegengoals, en dan waren duels tegen Anderlecht en Club al gepasseerd. Bolat zou met zijn ploeg uiteindelijk twee keer zwaar worden gepakt, tegen de ploegen bovenaan. Genk sloeg Antwerp met vier goals om de oren, toen winst de koppositie binnen bereik bracht en het team aan de rust met 2-0 leidde. Een tweede oplawaai kwam er in Brugge, met vijf tegengoals. Precair, had de baas al gezegd. Maar toch: in 21 wedstrijden 9 clean sheets. De verdediging van Antwerp blijft de bouwsteen van dit verhaal.

Dieumerci Mbokani
Dieumerci Mbokani© BELGAIMAGE

Voetballend is er meer vermogen dan een jaar geleden. Refaelov bracht extra kwaliteit. Met zes goals en twee assists speelde ook hij zijn rol in het succesverhaal dat Antwerp schreef. Toch was het vooral een grotere rijkdom in de spits die maakt dat dit Antwerp meer dan vorig seizoen recht heeft op een plaats in play-off 1. Met dank aan Mbokani. Het duurde even voor zijn contract in orde kwam, het duurde nog langer voor hij weer wedstrijdfit was, maar als hij gespaard blijft van blessures heeft Antwerp er dit voorjaar een kandidaat-brokkenmaker in de eindstrijd bij. Gesecondeerd door Owusu, die betrouwbaar blijft.

Precair succes

Opvallend ook dit seizoen weer is het verschil tussen prestaties uit en thuis. Met slechts vijf overwinningen in elf wedstrijden is er van een gevoel van onoverwinnelijkheid op de Bosuil nog geen sprake. Met zes zeges in tien uitwedstrijden scoort Antwerp na KRC Genk het beste op verplaatsing.

Meest waardevolle speler : Dieumerci Mbokani

Nietzsche heeft het verkeerd, God is niet dood. Hij leeft, voetbalt bij Antwerp en luistert naar de naam Mbokani. ‘ Dieu merci‘, bedankt God prevelen de fans vanop tribune 2, die straks ten gronde wordt gericht. Op zijn 33e terug aan de slag in België na een paar jaar omzwervingen. De man die voor Anderlecht bepalend was en Standard een titel bezorgde, presteert nu ook op de Bosuil. Fysiek duurde het even voor hij scherp stond, maar met 5 goals en – opvallend – 6 assists was hij een belangrijke reden voor de gestegen ambities van de club.

Precair succes
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content