Sport/Voetbalmagazine nr. 17 | 24 april 2019

cover Sport/Voetbalmagazine

Lees Sport/Voetbalmagazine digitaal

'Een lelijke finale? Dat is dan maar zo'

Web weergave

'Een lelijke finale? Dat is dan maar zo'

De Fransen van Gent kijken uit naar de bekerfinale. Ze praten zonder zich in te houden over de grote dag. En over alle subtiliteiten van het Belgisch voetbal, die ze soms moeilijk begrijpen.

CROKY CUP: KAA GENT BEKERFINALE - INTERVIEW

Het nieuwe triumviraat

Terwijl Mehdi Carcela en Paul-José Mpoku het laten afweten, neemt een nieuw trio de teugels van het Luikse spel in handen.

FOOT

Glen De Boeck

Glen De Boeck is coach van degradant Lokeren, voor wie de competitie al eindigde op 19 maart.

FOOT

THES Sport past (voorlopig) voor 1B-licentie

De ambitieuze club uit Tessenderlo, leider na de reguliere competitie in de eerste amateurklasse en vier jaar geleden nog in eerste provinciale Limburg, predikt nuchterheid.

FOOT

Plus/Min

Radiojournalist Peter Vandenbempt en ex-voetballer en Proximusanalist Wim De Coninck laten afwisselend hun licht schijnen op de voetbalactualiteit. Deze week Wim De Coninck.

FOOT

Quo vadis, Anderlecht?

Waarom was de aanwerving van Fred Rutten een geweldige miscast? En hoe zal het Anderlecht van volgend seizoen eruitzien? Eén ding is zeker: de werf die Rutten heeft achtergelaten, is veel groter dan bij zijn komst in januari.

RSC ANDERLECHT

'Ik heb nooit hoge verwachtingen gehad'

Het alom betreurde vertrek van Alejandro Pozuelo net voor de start van play-off 1 maakte op het Genkse middenveld de weg vrij voor de doorbraak van Bryan Heynen, zestien jaar nadat hij in de schaduwvan de Luminus Arena een aansluitingskaart tekende. Een terugblik.

BRYAN HEYNEN

Een club in de steigers (bis)

In en rond Oostende worden huizen en flats gebouwd en verbouwd. Een stad in volle ontwikkeling, net als de voetbalclub.

KV OOSTENDE

Stéphane Omeonga

Aan de hand van 20 levensvragen willen we de mens achter de voetballer beter leren kennen.

VRIJGESPEELD

Matamorphose

Hij kwam naar Club Brugge om daar de problemen op de rechterflank op te lossen, maar Clinton Mata blinkt nu vooral uit in het defensieve trio van blauw-zwart. Het verhaal van een gedaanteverwisseling.

CLINTON MATA

Jess we can!

Als een volslagen onbekende ging Jess Thorup in oktober als trainer aan de slag bij KAA Gent, maar hij zal als een held worden gevierd als hij de beker wint. Op zoek naar zijn roots in het Deense Odense, stad van Hans Christan Andersen, waar ze niet opkijken van een sprookje meer of minder.

CROKY CUP: KAA GENT BEKERFINALE - JESS THORUP

'Toen de groten eruit lagen, waren we nog meer gefocust'

Als Gentenaar de beker naar je thuisstad kunnen halen, bestaat er iets mooiers? Vadis Odjidja over zijn eerste seizoen in de hoofdmacht van blauw-wit en zijn jeugd in Malem, vlak bij de Blaarmeersen.

CROKY CUP: KAA GENT BEKERFINALE - VADIS ODJIDJA

Frank De Leyn

Meer dan de helft van zijn leven bracht Frank De Leyn (68) door op KAA Gent. Eerst 11 seizoenen als speler, de afgelopen 27 jaar als jeugdtrainer van onder meer De Bruyne en Odjidja en nu als jeugdsecretaris.

CROKY CUP: KAA GENT BEKERFINALE - PASSIE VOOR KAA GENT

'Gent is zelfbewustzijn, positief voetbal én uitgaan van eigen kracht'

Zet de Gentse burgemeester Mathias De Clercq aan tafel met zijn oom Alexis en gooi hen de term KAA Gent voor de voeten: na ruim 75 minuten is het duo nog niet uitgepraat over de kampioen van 2015. Hun volgende doel voor een triomftocht: de bekerfinale. 'Laat Vadis ons maar naar de zege loodsen.'

CROKY CUP: KAA GENT BEKERFINALE - HET GESLACHT DE CLERCQ

Yolande Smesman

De 75-jarige oud-cafébazin is bij duels in de Ghelamco Arena als eerste in de perszaal. Daar staat ze in voor het beleggen van 350 sandwiches en nadien voorziet ze de journalisten van koffie en cake.

CROKY CUP: GENT BEKERFINALE - PASSIE VOOR KAA GENT

' Boeken hebben mij heel erg geholpen'

Igor de Camargo (35) is al de helft van zijn leven in België en voelt zich half Braziliaan, half Belg. Maar de eerste uren in ons land waren koud en eenzaam. Een terugblik. 'Er zit iets in mij dat groter is dan ikzelf. Dat noem ik god. En dan krijgt niets mij klein.'

CROKY CUP: KV MECHELEN BEKERFINALE - IGOR DE CAMARGO

Bram Sandres

Koen Sanders speelde elf seizoenen voor KV Mechelen, zijn zoon Bram (29) is een diehard van Malinwa.

CROKY CUP: KV MECHELEN BEKERFINALE - PASSIE VOOR KV MECHELEN

'Een avondje met elkaar of met Dina Tersago? Sorry, Dina'

Strijders met een hart voor de club, mannen die voorop gaan wanneer het moeilijk wordt. Dat zijn bij KV Mechelen Joachim Van Damme en Seth De Witte. Maar het zijn ook twee handen op één buik naast het veld. Een vrolijke babbel, met af en toe wat diepgang.

CROKY CUP: KV MECHELEN BEKERFINALE - SETH DE WITTE en JOACHIM VAN DAMME

' Op tien vrije trappen schoot ik er acht binnen'

De bekerfinale van 1987 was het begin van een glorierijke periode voor KV Mechelen. Joachim Benfeld, een van de hoofdrolspelers van toen, over de groei naar dat succes en de vergelijking met het Malinwa van nu, anno 2019, dat op 1 mei opnieuw een bekerfinale betwist.

CROKY CUP: KV MECHELEN BEKERFINALE - JOACHIM BENFELD

Limburgse kakkers

Niet enkel vanuit Mechelen zal een geel-rode stoet richting Heizel rijden, ook vanuit Limburg. In de jaren 80 speelden bij KV toppers uit die provincie. Sindsdien huist de Malinoismicrobe ook daar. 'Drieënhalf uur rijden om een training te zien, daar schrik ik niet voor terug.'

CROKY CUP: KV MECHELEN BEKERFINALE - DE LIMBURGSE LIEFDE VOOR KV

Malinwa Harmonie

Vaandrigs, trommelaars, blazers, het clublied 'FC Malinwa Vooruit' en de iconische zin 'De club zal zegepralen' die door duizenden wordt meegebruld. Met dank aan de Malinwa Harmonie (geboortejaar 1924). Folklore die nooit mag verdwijnen. David Gybels, trommelaar, en Gert Pauwels, dirigent, leggen uit waarom.

CROKY CUP: KV MECHELEN BEKERFINALE - PASSIE VOOR KV MECHELEN

Don Quichot van het amateurvoetbal

Hij komt uit La Louvière, is ex-voetballer en nu bedrijfsleider en clubvoorzitter. En hij is het nieuwe icoon van de strijd tegen zwart geld in het voetbal. 'Ik verdraag geen gesjoemel, ik zwijg daar niet over.'

SALVATORE CURABA

De droom van Getafe

De kleine club uit de buitenwijken van Madrid is in de running voor een Champions Leagueticket.

COSMOS

Uit de pers

De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport benadrukte het belang van onze landgenoot Radja Nainggolan voor Inter.

COSMOS

Bretoense hoop doet leven

Stade Rennais hoopt zich eindelijk te ontdoen van de stempel van eeuwige verliezer van de Franse bekerfinale.

COSMOS

' Ik zie altijd de zon, ook als ze niet schijnt'

Voor de achtste opeenvolgende keer is Juventus Italiaans kampioen, voor de vijfde keer op rij gebeurt dat met Massimiliano Allegri. Of hoe een bon vivant uitgroeide tot een trainer met garantie op succes.

JUVENTUS KAMPIOEN

Eindelijk Kampioen

Zondag is PSG - dan toch - voor de achtste keer kampioen van Frankrijk geworden, door het gelijkspel van achtervolger Lille. Typisch voor een seizoen dat niet van een leien dakje liep. Een overzicht in vijf bedrijven.

PARIS SAINT-GERMAIN

'Wij weten hoe we moeten pieken'

Zes titels en evenveel Belgische bekers, maar Hendrik Tuerlinckx is nog lang niet verzadigd. Op naar landskroon nummer zeven: 'Deze hechte vriendengroep wil Stijn Dejonckheere en Ruben Van Hirtum koste wat het kost een mooi afscheid bezorgen.'

HENDRIK TUERLINCKX

Afscheid van een fenomeen

Patrick Sercu werd heel zijn carrière gedreven door een hartstochtelijke liefde voor de wielersport. Hij kon geen twee weken zonder fiets. Ondanks zijn buitenaardse prestaties voelde Sercu zich nooit verheven boven een ander.

DOCUMENT