Talent versus systeem

© BELGAIMAGE

Een Rode Duivel verdient het met de nodige egards bejegend te worden, ook al moet hij zijn eerste cap nog verdienen. Op het veld van de Luminus Arena werden Andy Najar en Dennis Appiah beiden op de rechterflank opgesteld in de verdediging van Anderlecht. Het idee van Hein Vanhaezebrouck was duidelijk: de coach van paars-wit wou snelle en dynamische benen, om het gevaar af te wenden dat de slaloms van Leandro Trossard veroorzaken.

De sleutel van het Genkse voetbal ligt in die zone, waar Alejandro Pozuelo zich graag ophoudt om te combineren met de nieuwbakken Rode Duivel. Samen stellen ze Racing in staat om het verschil te maken met snelle aanvallen, een troef die ze onder Albert Stuivenberg op den duur waren kwijtgespeeld omdat ze zich te veel amuseerden met horizontaal balbezit. Philippe Clement heeft zijn sleutelfiguren opnieuw de smaak van de verticaliteit leren waarderen. De pass waarmee er meters kunnen gewonnen worden in een zone waar elke gewonnen centimeter kostbaar is, vertrekt vaak van de voet van een van beide Limburgse spelmakers.

Anderlecht had dat goed begrepen en slaagde er over het algemeen prima in om die beslissende zone te omsingelen. Uiteindelijk kwamen Trossard en Pozuelo toch aan de oppervlakte. Vooral de Spanjaard heerste over de wedstrijd nadat de score was geopend en paars-wit meer aan aanvallen moest gaan denken. Bij de Limburgse counters was hij vaak de draaischijf die Racing zocht. Zijn taak was het om de snelle benen van Ally Samatta of Dieumerci Ndongala te zoeken op de momenten dat hij niet met Trossard combineerde. De Rode Duivel destabiliseerde zelf het Brusselse systeem met geniale hakballetjes of met een buitengewoon goed afschermen van de bal om aan de druk van de tegenstander te weerstaan. In een tijdperk van constante pressing is een speler die de bal kan bijhouden op de helft van de tegenstander, ondanks de aanwezigheid van enkele opjagers in zijn rug, van onschatbare waarde.

Genk lijkt gewapend om mee te doen voor de titel. Met ook nog eens snelheid en centrale combinaties in hun arsenaal geven de mannen van Clement de indruk dat ze in alle scenario’s kunnen scoren. Tegen Anderlecht, waar het lang 0-0 bleef, kwam een stilstaande fase Racing ter hulp. Het is altijd makkelijker om een deur te openen wanneer de basiself op een sleutelbos lijkt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content