David Goffin verslaat ’s werelds nummer een Rafael Nadal

© AFP

David Goffin (ATP-8) is maandag in de O2 Arena in Londen met een prestigieuze zege aan zijn eerste ATP World Tour Finals begonnen. De 26-jarige Luikenaar versloeg ’s werelds nummer een Rafael Nadal in 2 uur en 37 minuten met 7-6 (7/5), 6-7 (4/7) en 6-4.

Goffin had het eerder kunnen afmaken, maar verkwanselde in de tweede set vier matchpunten. In de eerste leek hij het ook al uit handen te gaan geven. Bij een 6-5 voorsprong, mocht hij voor die set serveren. Nadal dwong echter nog een tiebreak af en kwam daarin 0-2 voor. Goffin werkte die achterstand weg door vijf van de zes volgende punten te winnen en haalde de set alsnog binnen.

In de tweede set kon Goffin het bij 5-3 opnieuw op de eigen opslag gaan afmaken, maar weer knokte Nadal zich terug en deze keer trok de nummer een van de wereld in de tiebreak wel aan het langste eind. Goffin was niet aangedaan door het setverlies.

Hij bleef goed tennissen en kwam twee breaks voor: 4-1. Nadal kon nog één keer terugbreken, maar dat was dan meteen ook zijn laatste wapenfeit. De vijfde matchbal werd door Goffin wel benut, waarna hij één van de mooiste zeges in zijn carrière mocht gaan vieren.

Nadal beleefde geen ideale voorbereiding op de ATP Finals, die hij nog nooit won. Hij moest afgelopen week herstellen van een knieblessure, die hem in de slotfase van de wedstrijd opnieuw een beetje parten leek te spelen. De 31-jarige Spanjaard serveerde bijzonder matig en ging ook steeds slechter bewegen.

In de andere wedstrijd van de groep nam de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP-6) eerder op de dag in 2 uur en 21 minuten met 6-3, 5-7 en 7-5 de maat van de Oostenrijker Dominic Thiem (ATP-4).