‘Zeges tegen Nadal en Federer waren voor Goffin nodig in zijn evolutie richting wereldtop’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de heenronde in de JPL, de fantastische week van David Goffin en de zesdaagse van Gent.

We zitten halfweg de reguliere competitie in onze Jupiler Pro League, wat zijn voor jou de opmerkelijkste vaststellingen?

Jacques Sys: ‘Dat Charleroi alweer tweede staat met weinig aanvallend, maar zeer goed georganiseerd voetbal. Dat Antwerp ondanks een zeer zware kalender in het begin van de competitie makkelijk integreert in de hoogste afdeling. Dat Club Brugge aan een ijzersterke reeks bezig is, maar dat Ivan Leko desondanks nog steeds niet helemaal in de harten werd gesloten van het Brugse publiek. Dat Waasland-Beveren een hele heenronde lang fris en attractief voetbal bracht, met Ryota Morioka als exponent.

‘Misschien moeten we de Japanner ook wel beschouwen als dé transfer van de voorbije zomer, al is het de vraag of ze hem lang in Beveren gaan kunnen houden. Even goed is hij deze winter alweer weg.

‘En op de valreep, aan het eind van deze heenronde, het nieuws dat Anderlecht dicht bij een overname zou staan. Wat het einde van het tijdperk onder de familie Van den Stock meteen zeer concreet maakt. Er worden twee kandidaten genoemd, de Rus Usmanov en het Belgische duo Gheysens-Vandenhaute, maar wie het ook wordt, een stijlbreuk zit er aan te komen. De Van den Stocks gaven Anderlecht warmte, een familiaal karakter, etiquette,… dat zal plaats maken voor meer zakelijkheid.

‘De supporters kunnen dat betreuren, maar uiteindelijk draait het om resultaten. Clubs die niet klein willen blijven, in een kleine competitie, zoeken naar groter kapitaal. Dat valt niet tegen te houden.’

‘In negatieve zin viel vooral de trainerscarrousel op in deze heenronde. Liefst acht trainers werden ontslagen, de helft van de clubs dus al. Met de breuk tussen AA Gent en Hein Vanhaezebrouck als de opmerkelijkste. Het duidt op een bestuurlijke armoede, want steeds meer nemen emoties de bovenhand op visie en stabiliteit, die nochtans alle clubs prediken.’

David Goffin beleefde een formidabele week op de ATP Masters in Londen, met zeges tegen Nadal en Federer. Zet de Luikenaar daarmee definitief de stap richting wereldtop?

Jacques Sys: ‘Goffin is op alle vlakken verbeterd en dat door hard werken. Hij is niet bijzonder groot of sterk, maar door discipline en veel ijver heeft hij elementen toegevoegd aan zijn spel. De versnelling in zijn slagen, zijn forehand,… zijn mentale kracht ook. Dat bewees hij onder andere in de finale tegen Dimitrov door in één spelletje vier matchballen weg te werken. Goffin blijft daarbij sereen en bescheiden. Na de verloren finale feliciteerde hij Dimitrov en verklaarde hij dat die verdiend won. Dat getuigt van klasse.

‘Tot nu toe was het meestal net niet voor Goffin op de grote toernooien, in die zin waren deze zeges tegen Nadal – ook al was die geblesseerd – en Federer nodig in zijn verdere evolutie en voor zijn zelfvertrouwen op belangrijke momenten.

‘Het kan inderdaad de stap richting wereldtop betekenen, want er staat stilaan een wissel van de wacht te gebeuren: Nadal en Federer gaan naar het einde van hun carrière toe. Hopelijk kan Goffin deze lijn doortrekken naar de Davis Cupfinale eind deze week tegen Frankrijk. In Wallonië was hij al een vedette, nu zit dat statuut er ook in Vlaanderen aan te komen.’

Het Belgische duo Moreno De Pauw-Kenny De Ketele won de zesdaagse van Gent. Bewijzen zij dat de zesdaagse nog een toekomst heeft, ook zonder publiekstrekker Iljo Keisse?

Jacques Sys: ‘Eerst en vooral: Keisse wordt altijd gemist. Door zijn aanvallende manier van koersen en nog meer door zijn charisma en zijn talent om het publiek te bespelen. De Ketele probeerde die rol nu op zich te nemen, maar dat kwam toch wat geforceerd over.

‘Dit gezegd zijnde: De Ketele is al jaren een ondergewaardeerd renner, een topper. Hij en De Pauw wonnen deze zesdaagse meer dan verdiend. Door het uitvallen van de Meyer was de Australische ploeg onthoofd en kwam het weerwerk voornamelijk van het duo Thomas/Kneisky – die Thomas is een toekomstige ster.

‘Het niveau in Gent lag hoog. Al wie beweert dat die zesdaagsen geen topsport zijn of volgens een scenario verlopen, slaat de bal mis. Daar worden straffe atletische prestaties geleverd. En dat zes dagen lang, zonder dat de renners veel rust krijgen. Tijdens de ploegenkoers werd bijvoorbeeld een gemiddelde van 52 km/u gehaald, dan kan je toch niet beweren dat dat geen topsport is?!’

‘Het klopt wel dat de populariteit in Duitsland is teruggelopen en dat de grote namen niet langer voor de piste kiezen. Moreno De Pauw is een van de weinige echte pistiers, die zich niet laat verleiden tot het werk op de weg. Vroeger reden vedettes als Eddy Merckx beide, die tijd is voorbij. Steeds meer worden renners verplicht om voor de weg te kiezen, of wordt het wegrenners verboden om op de piste te rijden. Zo waren er talenten als Jasper De Buyst en Gijs Van Hoecke die al snel aan hun pistewerk moesten verzaken en dat blijft jammer. Maar deze zesdaagse bewees dat er zeker nog toekomst is voor dit soort evenementen, zeker in Gent: bijna elke avond was uitverkocht en sportief wordt het hoog ingeschat.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content