Angolese primeur in Afrikaanse Champions League?

© Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Afrikaanse bekers voor clubs – de tegenhangers van Champions League en Europa League – naderen hun ontknoping. Deze week staan de terugwedstrijden van de halve finales op het programma.

Dinsdag en woensdag worden de terugwedstrijden afgewerkt in de halve finales van de Afrikaanse clubcompetities. In de Champions League worden de terugwedstrijden in de halve finales gespeeld waarin ES Sétif (Algerije) Al-Ahly (Egypte) ontvangt, dat thuis met 2-0 won. Het andere duel gaat tussen Espérance de Tunis (Tunesië) en het Angolaanse 1 de Agosto, dat de heenwedstrijd won met 1-0.

De finales zijn in Afrika met heen- en terugwedstrijden, op 2 en 9 november.

De aanwezigheid van Al-Ahly in dit stadium van de competitie is niet opzienbarend. Vorig seizoen waren ze verliezend finalist (het Marokkaanse Wydad was de beste) en in 2012 en 2013 waren ze de winnaar.

Indien de Angolezen het halen, dan zou dat een primeur zijn. Nog nooit bereikte een clubteam uit Angola de finale van de Afrikaanse Champions League. In de vorige ronde schakelden de Angolezen het Congolese TP Mazembe uit. Dat gebeurde in tragische omstandigheden. De heenwedstrijd in Luanda eindigde op 0-0 en bij het verlaten van het stadion raakten in het gedrum een aantal mensen gekneld. Vijf personen – twee mannen, één vrouw en twee kinderen – lieten het leven.

Confederatie Cup

De tweede Afrikaanse beker is de Confederatie Cup. Ook daar worden de terugwedstrijden van de halve finales gespeeld: Raja Casablanca (Marokko) vs Enyimba (Nigeria) en AS Vita Club (Congo) vs Al-Masry (Egypte). Raja won zijn heenwedstrijd met 0-1 in Nigeria. Het andere duel eindigde op 0-0.

Opmerkelijk: de coach van de Marokkaanse ploeg is Juan Carlos Garrido, in een vorig leven nog trainer bij Al-Ahly én oud-trainer van Club Brugge.

Na de 0-1 in Nigeria fulmineerde de thuisploeg hevig. De scheidsrechter van die partij was een Tunesiër en die zou samen met de Marokkaanse ploeg naar Port Harcourt zijn gevlogen. Dat vonden de Nigerianen not done.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content