Bayern München is geen angstgegner meer

© belgaimage

Net als Niko Kovac boekte Louis van Gaal drie opeenvolgende duels zonder winst in het seizoen 2010/11. De Nederlander werd toen ontslagen.

Natuurlijk was het vol goede bedoelingen dat voorzitter Uli Hoeness na de bijzonder pijnlijke 0-3-nederlaag tegenover Borussia Mönchengladbach beweerde dat hij zijn hoofdcoach Niko Kovac ’tot bloedens toe zou verdedigen’.

Maar daarmee wakkerde hij eigenlijk de discussie over het aanblijven van zijn 46-jarige Kroatische coach nog meer aan. Kovac had eerder al van Hoeness kritiek moeten slikken over zijn spelersrotatie.

Vier opeenvolgende wedstrijden zonder winst, als we het 1-1-gelijkspel tegen Ajax toevoegen aan de duels tegen SC Freiburg (1-1), Hertha BSC (2-0) en Gladbach (0-3), het leidt in Beieren tot een crisissfeer na slechts iets meer dan honderd dagen onder Kovac. Amper zesde staat de recordkampioen na zeven speeldagen, op vijf punten van Borussia Dortmund. Zaterdag volgt een verplaatsing naar VfL Wolfsburg, dinsdag de CL-trip naar AEK Athene.

Kovac, die altijd een zelfverzekerde indruk gaf en door de sterspelers wordt geroemd om zijn vaardigheden als peoplemanager, volgde als vrij onervaren coach bij Bayern München in de voetsporen van Carlo Ancelotti en Jupp Heynckes.

De Kroaat had wel opzien gebaard bij Eintracht Frankfurt, dat hij boven zichzelf liet uitstijgen met een Europees ticket en dat hij in mei naar winst in de bekerfinale leidde tegen … Bayern München (1-3). Al op 13 april hadden Hoeness en co bekendgemaakt dat Kovac een contract tot 2021 had getekend.

Maar Bayern München is geen angstgegner meer. Kovac, die graag uitpakt met een 3-4-2-1-veldbezetting en de nadruk legt op defensieve stabiliteit in combinatie met swingend flankenspel, stelt net als bondscoach Joachim Löw vast dat de wereldkampioenen HummelsBoateng niet langer een onwrikbaar duo zijn.

De hoofdkritiek op de coach is dat hij het moeilijk heeft om de eenmansbedrijfjes ( James, Robben, Ribéry en Lewandowski) te managen, waardoor er in balbezit veel onduidelijkheid is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content