‘De Nations League heeft het interlandvoetbal nieuw leven ingeblazen’

De UEFA heeft meerdere redenen om zich te verheugen, zegt François Colin.

De stemming zal opperbest zijn als de 55 leden van de UEFA in Dublin verzamelen voor de loting van Euro 2020. Op België na kwamen alle bonden vrij onbeschadigd uit de schandalen van de voorbije weken en de schuld voor wat er bij de Europese voetbalunie misliep, nam ex-secretaris-generaal Gianni Infantino mee naar de FIFA.

De Nations League heeft het interlandvoetbal nieuw leven ingeblazen.

Aleksander Ceferin, de opvolger van Michel Platini als voorzitter van de UEFA, kon vorige week tijdens een persconferentie al zijn enthousiasme niet wegmoffelen. De Nations League, de nieuwe landencompetitie, blijkt tot de verbazing van de Sloveen meteen het interlandvoetbal nieuw leven ingeblazen te hebben.

Iedere speelavond stond er een topaffiche op het programma en er was daarbij geen gebrek aan drama. Met de duels tussen Zwitserland en België (van 0-2 naar 5-2), Duitsland en Nederland (in de toegevoegde tijd van 2-0 naar 2-2) en vooral Engeland-Kroatië (op een moment degradeerde Engeland en werd Spanje groepswinnaar, maar finaal gaan de jongens van Gareth Southgate naar de Final Four en zakt de verliezende WK-finalist).

Jürgen Klopp noemde het ‘de meest zinloze competitie in de wereld’, maar de formule met groepen van drie ploegen van ongeveer hetzelfde niveau steekt schril af bij de steeds saaier wordende groepsfase van de Champions League. Ceferin mag zijn voorganger Michel Platini dankbaar zijn. De Fransman kwam met dit schitterende idee aandraven.

De voetbalbonden kunnen niet alleen op een aardige prijzenpot en topaffiches rekenen, maar er staat ook sportief heel wat op het spel. Oranje is plots weer een team dat meetelt. Duitsland moet de blamage van een degradatie verteren. Teams als België, Spanje en Frankrijk moeten twee overbodige kwalificatiematchen spelen tegen voetbaldwergen, terwijl Engeland, Portugal, Zwitserland en Nederland voor de ogen van heel het continent om de nieuwe beker strijden. Zelfs de kleintjes zijn zielsgelukkig, want zij spelen nu wedstrijden die ze kunnen winnen en één van hen mag straks zelfs op Euro 2020 debuteren.

De UEFA heeft nog meer redenen om zich te verheugen. Ceferin bracht Andrea Agnelli, de voorzitter van de ECA en Juventus, vorige week mee naar de persconferentie. De grote baas van Fiat beweerde dat er nooit gesprekken waren geweest over de oprichting van een Europese Superliga en Ceferin verwees het hele opzet naar fabeltjesland.

We hoeven ons inderdaad niet ongerust te maken. Op middellange termijn komt er geen Superliga. De topclubs zouden gek zijn om op te geven wat ze nu hebben. Zo’n Europese competitie met zestien ploegen zou dertig wedstrijden opleveren. En wat te doen de rest van de tijd? Met de vingers draaien?

En denkt u dat de Engelse tv-zenders meer rechten zouden betalen voor AS Roma-Manchester City dan voor West Ham-Manchester United? Vorig seizoen haalden partijen uit de Championship (tweede klasse) geregeld betere kijkcijfers dan matchen van de Champions League.

Zo’n Superliga zou bestaan uit ploegen die nu tot de absolute top behoren in de vijf grote voetballanden. In zo’n nieuwe format zou de helft van de toppers echter in de rechterhelft van de rangschikking terechtkomen. Niet meteen opstekers voor kijkcijfers, toeschouwersaantallen en merchandising.

De topclubs zouden gek zijn om op te geven wat ze nu hebben.

Aleksander Ceferin heeft het aardig voor elkaar. Volgend weekeinde mag hij de geboorte aankondigen van een derde Europese beker. Vanaf 2021 zal er op donderdag om 16 u 30, 19 u 00 en 21 u 00 – naast de Europa League – gestreden worden in het kader van wat voorlopig de UEL 2 (UEFA Europa League 2) heet. De 32 deelnemers komen vooral uit kleinere voetballanden, maar ook de Big Five krijgt elk één vertegenwoordiger.

De winnaar van de UEL 2 is automatisch geplaatst voor de volgende editie van de Europa League, die ook een bloedtransfusie krijgt. De nummers drie van iedere poule mogen straks immers overwinteren in UEL 2. De drie finales van de Europese beker worden in dezelfde week afgewerkt. Ceferin hoeft zich geen zorgen te maken over zijn herverkiezing als voorzitter op 6 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content