‘De tegenstanders van de Nations League zullen snel heimwee krijgen’

De tegenstanders van de Rode Duivels in de voorronde voor Euro 2020 zijn alleen aantrekkelijk om de air miles op te voeren, zegt François Colin. ‘Sportieve spanning en voetbalpret vallen nauwelijks te verwachten.’

Zondag had in Dublin de loting plaats van Euro 2020, in vele opzichten een uniek toernooi. Voor de eerste – en zeer waarschijnlijk laatste – keer wordt de eindronde in twaalf verschillende landen afgewerkt. Een idee van ex-UEFA-voorzitter Michel Platini om de 60e verjaardag van het Europees landenkampioenschap extra uitstraling te geven.

De Franse ex-coryfee wilde het EK 2020 (12 juni-12 juli) laten aftrappen in Brussel, de hoofdstad van Europa, maar de Belgische voetbalbond en de politiek slaagden er in een gezamenlijke inspanning in het feest aan ons land te laten voorbijgaan. In plaats van twee interlands in het Eurostadion wachten er mogelijk trips naar Sint-Petersburg of Bakoe.

Uniek is niet alleen dat er in twaalf steden wordt gevoetbald en dat de voorronde pas in het voorjaar (21 maart) begint, maar vooral dat de loting de ingewikkeldste uit de voetbalgeschiedenis wordt. De computer moest behalve met sportieve redenen rekening houden met politieke, klimatologische en geografische omstandigheden.

Oekraïne en Rusland waren al gescheiden omdat ze allebei in pot 2 waren ondergebracht, maar Spanje en Gibraltar mochten niet aan elkaar gekoppeld worden en de Kosovaren moesten uit het vaarwater van de vroegere landgenoten uit Servië en Bosnië-Herzogovina blijven. Maximaal twee teams uit elf landen met strenge winters mochten in dezelfde groep ondergebracht worden en afgelegen naties als Kazachstan, Azerbeidzjan en IJsland kwamen vanwege de afstanden slechts in aanmerking voor een beperkt aantal bestemmingen.

En dan waren er uiteraard ook nog met sportieve overwegingen. De 55 deelnemers werden op basis van de resultaten in de Nations League over zes potten verdeeld en om de gastlanden een betere kans op kwalificatie te gunnen, was beslist om maximaal twee organisatoren in dezelfde poule onder te brengen.

Het was een klein mirakel dat er slechts drie omzettingen moesten gebeuren. Malta en Letland, Azerbeidzjan en Gibraltar en Ierland en Noord-Ierland moesten stuivertje wisselen. Er ging dan ook een diepe zucht van opluchting door het Convention Centre van Dublin toen de Ieren een groep met Duitsland en Nederland konden inruilen voor een poule met Zwitserland en Denemarken. ‘ The luck of the Irish.’

Ook al uniek is dat op de laatste speeldag eind november 2019 minder dan de helft van de ploegen uitgeschakeld zijn. De twee beste teams uit de tien poules zijn automatisch geplaatst, maar ook zestien ‘barragisten’ mogen nog hoop koesteren. De zestien groepswinnaars van de Nations League spelen in maart 2020 immers play-offs om de vier laatste deelnemingsbewijzen uit te reiken. Als op 1 december van volgend jaar de EK-eindronde wordt geloot, zullen vier deelnemers dus nog niet gekend zijn.

Voor de allereerste keer in de geschiedenis krijgen de ploegen die in een eerste fase falen een tweede zit. In principe zijn dat de poulewinnaars van de Nations League, maar als die zich alle vier plaatsen komt nummer vijf in aanmerking. In divisie A betekent dit dat als Portugal, Engeland, Zwitserland en Nederland naar de eindronde mogen België een nabeurt kan krijgen, zelfs als het laatste in de groep zou eindigen.

Een luxe die overbodig moet zijn voor de Rode Duivels. Als reekshoofd kwam het er alleen op aan Duitsland te vermijden. Het werden Rusland, Kazachstan, San Marino, Schotland en Cyprus. Geen tegenstanders om vrolijk van te worden, maar ook landen die geen enkel probleem mogen opleveren in de jacht op de eerste of tweede stek in de poule.

Het zijn allemaal oude bekenden: Rusland (eindrondes WK ’70, WK ’86, WK 2002 en WK 2014), Schotland (voorrondes WK 2014, WK 2002, EK ’88, EK ’84, EK ’80, EK ’72), Cyprus (voorrondes WK ’94, WK ’82, EK 2016, EK ’96, EK ’80, EK ’72), San Marino (voorrondes WK 2006, WK 2002, WK ’98) en Kazachstan (voorrondes EK 2012, EK 2008). Opponenten die alleen aantrekkelijk zijn om de air miles op te voeren. Sportieve spanning en voetbalpret vallen nauwelijks te verwachten. De tegenstanders van de Nations League zullen snel heimwee krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content