Hoe coach je een land als Palestina? ‘Het gaat niet om winnen’

© Belga Image
Sam Kunti Freelancemedewerker van sportmagazine.be

In januari leidde de Algerijn Noureddine Ould Ali het Palestijnse elftal naar twee gelijke spelen en een verlies tegen Australië in de Asian Cup. In een interview met Sport/Voetbalmagazine vertelt hij over de moeilijkheden om Palestina te coachen.

Palestina werd in de eerste ronde uitgeschakeld. Hoe blikt u terug op de Asian Cup?

NOUREDDINE OULD ALI: We hoopten op betere resultaten, maar de onterechte uitsluiting van onze centrale verdediger in onze eerste wedstrijd tegen Syrië heeft ons parten gespeeld. In de beslissende derde wedstrijd tegen Jordanië speelden we een goede wedstrijd, maar we misten enkele grote kansen en ontbrak het ons aan ervaring en luciditeit voor doel. Ik ben tevreden over onze prestatie en trots op mijn spelers.

Hoe moeilijk is het om Palestina te coachen gezien de politieke situatie?

NOUREDDINE OULD ALI: Alles is politiek. Bijvoorbeeld: we hebben geen luchthaven, dus is het moeilijk om te reizen en Palestina te verlaten. Je moet vijf grenzen oversteken: eerst de Palestijnse grens, daarna de twee grenzen van de bezetter en dan de Jordaanse grenzen bij aankomst en vertrek. En wanneer je naar huis terugkeert, is het precies hetzelfde. Het kost geld, je verspilt tijd en, vooral, je verliest energie. Het is zenuwslopend. Ik ken de moeilijkheden van de Palestijnen, de atleten, de spelers… Wij staan op het terrein en lijden onder wat politici ons aandoen. Wij proberen vooruit te komen en de uitdagingen aan te gaan.

Kunt u wennen aan die realiteit?

NOUREDDINE OULD ALI: Ik ken de omstandigheden goed, dus ik bekijk het met een zekere afstand. Ik ben er aan gewend. Mijn eerste ervaring dateert van 2010. Hoeveel keer heb ik de grens al niet overgestoken? Palestina coachen is iets speciaals. We hebben geen stadions, we hebben geen bewegingsvrijheid. Ik kan niet zeggen dat ik de oplossingen heb. Wij proberen samen met de Palestijnse voetbalbond oplossingen te vinden. Soms lukt het, soms falen we, soms verzetten we ons…

Wat zijn de problemen vanuit een sportief oogpunt?

NOUREDDINE OULD ALI: Het probleem is om de spelers bij elkaar te brengen, om te reizen … Het zijn eigenlijk allemaal problemen in verband met de bezetting. Het gaat niet om een of twee problemen. De problemen houden verband met de individuele vrijheid van de Palestijnen. De Verenigde Naties houden zich bezig met het probleem, maar het is nog niet opgelost. Jij noch ik hebben dit probleem veroorzaakt. We staan dus voor een voldongen feit, je moet er elke dag mee omgaan. We proberen te winnen omdat wij competitief zijn. Daar gaat het om.

Hoe heeft u het Palestijnse voetbal zien groeien sinds 2010?

NOUREDDINE OULD ALI: Voetbal in 2010 en in 2019 is ronduit anders. Het Palestijnse voetbal is grotendeels geëvolueerd vanwege de bondsvoorzitter president Jibril Rajoub, die zich enorm heeft ingespannen om de Palestijnse sport te ontwikkelen. Hij is erin geslaagd om het niveau van de nationale teams op te trekken. In 2015 won de nationale ploeg de Challenge Cup en plaatste zich voor de eerste keer voor de Asian Cup, ook al waren de resultaten niet erg positief. In 2019 nam Palestina voor een tweede keer deel. Er is dus een grote evolutie geweest. De deelname van Palestina is opmerkelijk als je de middelen bekijkt en bedenkt op welke moeilijkheden deze voetballers stuiten.

Wat is uw filosofie als coach?

NOUREDDINE OULD ALI: Vergeet niet dat wij Palestina zijn. Het gaat niet om het winnen van het WK of de Asian Cup. Onze clubs spelen niet in de Aziatische Champions League. Wanneer je een nationale ploeg zoals Palestina traint, vertel je je spelers dat om te winnen je niet mag verliezen. Niet verliezen betekent niet winnen, maar gelijkspelen. Op een gelijkspel kan je bouwen.

Hoe ziet u het Palestijnse voetbal nog evolueren in de toekomst?

NOUREDDINE OULD ALI: Je moet mensen trainen om vooruitgang te maken. Wij moeten vooral in mensen investeren. De mens is de coach. Dan is er de infrastructuur. Dat is lastig. Ik zal proberen deze generatie aan te moedigen om coach te worden omdat zij een geweldige tijd in het buitenland hebben gehad. Zij weten wat high level voetbal is. Zij kunnen het Palestijnse voetbal ontwikkelen. Bondsvoorzitter Rajoub moedigt hen aan. Hij is zich daarvan bewust. Op die manier beweegt hij de dingen.

Tenslotte, je volgt een UEFA pro cursus in het Belgische nationale opleidingscentrum in Tubeke. Wat brengt het je bij?

NOUREDDINE OULD ALI: De Belgische school heeft geen introductie meer nodig. De Belgische voetbalbond is wereldwijd erkend. Ik ben een student van Kris Van Der Haegen, Adel Amrouche en Ariël Jacobs. Het is een heuse eer. Zij combineren een hoog niveau met een eenvoudige aanpak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content