Krzysztof Piatek (23), het fenomeen in de Serie A

© belgaimage

De 23-jarige spits Krzysztof Piatek is bij middenmoter Genoa CFC goed voor 13 van de 25 treffers.

Op de topschutterslijst van de Serie A moet Krzysztof Piatek enkel de Portugese veelvraat Cristiano Ronaldo (33, Juventus, 14 goals in 19 duels) voor zich dulden. En dat terwijl een andere veteraan, de onverslijtbare Sampdoria-aanvoerder Fabio Quagliarella (35, 12 treffers in 18 ontmoetingen) in zijn nek hijgt. Maar Piatek toonde de afgelopen weken en maanden dat hij geen last heeft van de toenemende druk. De Poolse scoremachine sloot eind december af met een fraai rapport: 13 doelpunten in 19 partijen, daarbij weliswaar geen enkele keer goed voor een beslissende voorzet. Hij lijkt dus klaar om op maandagavond 21 januari AC Milan te ontvangen. Tenzij de info van de Spaanse media klopt en hij samen met Mauro Icardi (Inter), Timo Werner (RB Leipzig), Fernando Llorente (Tottenham) en Bas Dost (Sporting Clube de Portugal) op een shortlist prijkt van Real Madrid.

Meer dan waarschijnlijk zal voorzitter Enrico Preziosi niet happig zijn om de Poolse international te laten gaan. Bij het middelmatige team van coach Cesare Prandelli zorgt hij immers voor de goals. In totaal 4,5 miljoen euro betaalde Preziosi in juli aan Cracovia Krakau voor de nobele onbekende. Hij was door een makelaar benaderd, met de voorspelling dat Piatek een even grote toekomst voor zich had als landgenoot Robert Lewandowski. Nadat Preziosi in 2010 de ondertussen 30-jarige goaltjesdief had laten ontglippen, wilde hij deze keer de opportuniteit niet laten liggen. Destijds ging Lewandowski Lech Poznan verlaten en was bij de Derby della Lanterna tegen de buren van Sampdoria uitgenodigd als gast in het stadion. De deal leek rond, tot Preziosi himself de komst van de aanvaller ontkende.

De voorzitter haakte af op het gebrek aan gretigheid en ambitieuze taal bij Lewandowski. Een kwaliteit die de voorzitter wel spoedig ontwaarde bij Piatek. Nochtans was die vorig seizoen met zijn 21 goals (en 4 assists) in 36 duels pas derde in de topschuttersstand in de Poolse competitie, na de Spanjaarden Carlitos (28, Wisla Krakau, 24 doelpunten) en Igor Angulo (33, Górnik Zabrze, 23).

Bij Genoa vond Piatek al snel de weg naar doel. In de voorbereiding scoorde hij tienmaal in vier oefenduels, bij zijn eerste officiële wedstrijd – in de derde ronde voor de Coppa Italia tegen Serie B-club Lecce – zorgde hij midden augustus met vier treffers voor de 4-0-zege. De Pool ontpopte zich tot een echte zestienmeterspits, die vaak maar één balcontact heeft om de bal binnen te prikken. Zijn goals viert Piatek door met zijn handen twee pistolen uit te beelden. En zijn idool, zo verklapte hij aan La Gazzetta dello Sport, is geen landgenoot. ‘Ik zou graag zijn zoals Filippo Inzaghi. In Italië was er één aanvaller die de bal leek aan te trekken. Daarom ben ik ook altijd bezig met hoe het spel zal evolueren en waar ik me moet plaatsen.’

Inzaghi, tegenwoordig coach van Bologna, maakte overigens al kennis met het opportunisme van Piatek. Op 16 september werd het in Genoa 1-0, door Piatek. Op 10 februari staat de return gepland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content