Liverpool: Andrew Robertson gedijt perfect in het pressingvoetbal van Jürgen Klopp

© BELGAIMAGE

De 24-jarige Schotse linksachter werd aanvoerder van de nationale ploeg, maar zorgt er ook voor dat Liverpool de minst gepasseerde defensie van de Premier League heeft.

Amper vijf tegengoals in veertien duels van de Premier League, de Reds doen zelfs beter dan dié andere titelconcurrent Manchester City. Want de ploeg van aanvoerder Vincent Kompany slikte exact één doelpunt meer dan het team van Jürgen Klopp. De Duitse coach wist dus heel goed waarom hij de laatste twee transferperiodes zwaar investeerde in centrale verdediger Virgil van Dijk (78,8 miljoen euro, Southampton) en doelman Alisson Becker (62,5 miljoen euro, AS Roma).

Aan hun zijde in de verdediging is er meestal plaats voor Trent Alexander-Arnold (eigen jeugd) of Joe Gomez (4,9 miljoen euro, Charlton Athletic, juli 2015) op rechts, terwijl op de linkerflank momenteel Andrew Robertson (24) de voorkeur krijgt op de Spanjaard Alberto Moreno. Dat hij deel uitmaakt van het succes en zo’n hoog niveau haalt, is het resultaat van goed luisteren naar het advies van Klopp.

Geduld

Want zijn komst naar Anfield Road in de zomer van 2017, toen Robertson voor 9 miljoen euro werd overgenomen van Hull City, kreeg initieel weinig bijval. Tot begin december speelde de linksback slechts twee wedstrijden voor de Reds, ‘Wees geduldig’, sprak zijn Duitse manager herhaaldelijk. ‘Ik vertelde hem geregeld dat hij snel is en over een goede voorzet beschikt, maar nog moest werken aan zijn verdedigende kwaliteiten.’

Door een letsel van Moreno kreeg de Schot zijn kans. Een eerste hoogtepunt volgde midden januari dit jaar in de topper én de 4-3-zege op Manchester City. De onvermoeibare Robertson deed een rush waarmee hij maar liefst vijf spelers van de Citizens opjaagde. Daar toonde hij aan perfect te kunnen gedijen in het pressingvoetbal van Klopp.

Reddingsboei

Hij kreeg zelfs een telefoontje van Kenny Dalglish. Niet enkel een legende bij Liverpool, maar vooral een landgenoot én zijn jeugdheld. Want Robertson groeide op in Glasgow en was een groot Celticfan. Maar op zijn vijftiende werd hij daar met een onvoldoende weggestuurd bij de meervoudig kampioen. Derdeklassr Queen’s Park zorgde voor de juiste reddingsboei, want op zijn achttiende debuteerde Robertson daar als prof, voor exact 372 toeschouwers. Bijklussen gebeurde via de Schotse voetbalbond, waar hij vaak werd ingezet bij evenementen op Hampden Park.

Vijf jaar geleden was het Robertson die de geblesseerde Kompany een programmaboekje gaf bij de interland tegen de Rode Duivels. In september kwam die anekdote naar boven, toen de ondertussen 28-voudig international voor het eerst als aanvoerder fungeerde voor Schotland tegen onze nationale ploeg. Binnen dat tijdbestek vond Robertson, via Dundee United en Hull City, zijn weg naar boven. Dromen bestaan dus nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content