Nations League: houdt Nederland Frankrijk nog uit Final Four?

© Belga Image

In de Nations League staan maandag en dinsdag de laatste poulewedstrijden op het programma. Het is vooral nog uitkijken naar de ontknoping in groep 1 van de A-divisie.

Zwitserland (groep 2), Portugal (groep 3) en Engeland (groep 4) zijn al zeker van deelname aan de Final Four in juni volgend jaar.

Als Nederland maandagavond (20.45 uur) op bezoek bij het reeds uitgeschakelde Duitsland minstens een punt pakt, snoept het de groepswinst in poule 1 nog af van wereldkampioen Frankrijk, en kwalificeert het zich ook voor de finales. Oranje klopte Les Bleus vrijdag in Rotterdam met 2-0.

Finale

De Final Four is een minitoernooi waarop de vier groepswinnaars uit de A-divisie het tegen mekaar opnemen. In twee halve finales wordt er eerst gespeeld voor een finaleticket, de winnaar daarvan mag voor de eerste keer de Nations League op het palmares schrijven.

De loting voor de Final Four wordt op 3 december in de Ierse hoofdstad Dublin gehouden, enkele dagen na de loting voor de kwalificaties van het EK 2020. De winnaar van de Nations League is immers niet rechtstreeks geplaatst voor dat toernooi en moet net zoals de andere landen een kwalificatiecampagne doorlopen.

Winst in de Nations League levert op de eerste plaats prestige op. Het toernooi staat nog niet op dezelfde hoogte als een EK of WK, maar staat toch mooi op een erelijst. Daarnaast is er het financiële aspect: winst levert liefst 10,5 miljoen euro op.

Promoveren, degraderen

In de lagere divisies van de Nations League gaat het om promotie en degradatie en om tickets voor het EK van 2020. In de B-divisie zijn Oekraïne (groep 1), Bosnië en herzegovina (groep 3) en Denemarken (groep 4) al zeker van groepswinst. In groep 2 wordt dat Rusland of Zweden, die het dinsdag in Stockholm tegen elkaar opnemen. Duitsland, IJsland, Polen en Kroatië degraderen van de A naar de B-divisie.

In de C-divisie is enkel Finland (groep 2) al zeker van promotie naar B. In groep 1 strijden Israël en Schotland nog om promotie, in groep 3 Noorwegen en Bulgarije en in groep 4 Servië en Roemenië. Albanië, Estland en Litouwen zijn al zeker van degradatie, wellicht komt daar nog Slovenië bij.

Uit de laagste divisie ten slotte klimmen Georgië (groep 1) en Wit-Rusland (groep 2) al zeker. Zij krijgen het gezelschap van Kosovo of Azerbeidzjan (groep 3) en Macedonië of Armenië (groep 4).

Partner Content