Profiteert Heracles van visuele training?

© VI Images / Maurice van Steen

Net als bij Anderlecht gebruikt de club uit Almelo de stroboscopische bril, met een vierde plaats in de Eredivisie tot gevolg.

Bij tennis, golf, honkbal, hockey en cricket zweren ze al een tijdje bij visuele training. Maar nu maakt ook in het voetbal het gebruik van de stroboscopische bril opgang.

Europese grootmachten Manchester City en Schalke 04 maakten het al eerder publiekelijk, in de Jupiler Pro League zagen we al de Franse doelman Thomas Didillon bij de opwarming van Anderlecht er gebruik van maken. In Nederland is bekend dat Heerenveen ermee bezig is en ook FC Groningen interesse toont.

Maar Heracles laat sinds dit seizoen zijn goalies één tot twee keer per week deze alternatieve trainingsvorm hanteren. Met succes, want keeperstrainer Brian van Loo geniet momenteel niet alleen van de onverwachte vierde stek in de Nederlandse competitie, maar kreeg ook via statistieken de bevestiging dat titulatiskeeper Janis Blaswich en zijn doublure Michael Brouwer een opvallende progressie boekten.

Het trainen op waarneming vormt tegenwoordig een serieuze aanvulling op aspecten zoals techniek, kracht, concentratie en uithoudingsvermogen.

Stroboscopisch

Wanneer een getrainde atleet met de zogenaamde stroboglasses een bewegend voorwerp als een bal waarneemt, is de vertraging 0,5 tot 0,6 seconde. De ‘zonnebrillen’ bevatten lcd-schermen, die voortdurend wisselen tussen ondoorzichtig en transparant. Door de knipperende glazen zien de doelmannen de bal in schokjes op zich afkomen, in plaats van normaal in een vloeiende lijn. De gebruikte exemplaren kosten 600 euro per stuk, maar brachten al effectief een verschil teweeg.

Want met de knipperbril wordt de oog-handcoördinatie op punt gezet, net als de diepteperceptie, het reactievermogen en het onderscheiden van contrasten.

In Almelo gaan ze er van uit dat het nieuwe speeltje een invloed heeft op de goede resultaten. Ook al slikten ze na tien speeldagen al negentien tegentreffers, evenveel als nummer achttien FC Groningen. Enkel NAC, FC Emmen, De Graafschap en ADO Den Haag incasseerden er meer. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content