Ritsu Doan: hoe de Japanse smaakmaker van Groningen de voetbalharten verovert in Nederland

© D.Nakashima/AFLO

Hij eet bitterballen en heeft spelinzicht. Maak kennis met de amper twintigjarige middenvelder Ritsu Doan.

In het hoge noorden van Nederland, waar doelman Sergio Padt (ex-KAA Gent) het schopte tot international maar als aanvoerder eind september door de politie werd opgepakt tijdens een treinrit wegens agressief gedrag, viel er dit seizoen qua ploegprestaties nog maar weinig te beleven. Maar tussen dat alles schittert er gelukkig op het middenveld wel een speler individueel. De Japanse international Ritsu Doan zit ondertussen aan drie treffers en één assist in twaalf competitieduels voor de nummer zestien uit de eredivisie. Hij veroverde de voetbalharten in Nederland.

Met zijn slimme positiespel, snelle dribbels en uitmuntende creativiteit is de Aziaat wekelijks de smaakmaker in het kwakkelende team van de getergde coach Danny Buijs. Sinds Doan door het Franse sportweekblad France Football werd genomineerd voor de Trofee Raymond Kopa, die het grootste talent onder de 21 jaar huldigt, staat hij op de verlanglijst van Ajax (als opvolger voor Hakim Ziyech), PSV en tal van andere Europese topclubs (Manchester City, Borussia Dortmund, Juventus, Bayer Leverkusen, Atlético Madrid en Galatasaray).

‘Ritsu is een speciale speler’, weet technisch manager Ron Jans. De oud-coach van Standard koestert dan ook zijn speler. ‘We zouden hem liefst nog tien jaar houden. Maar het werd ondertussen duidelijk dat zijn loopbaan elders nog een mooi vervolg zal krijgen. Het is een verstandige jongen. Ik heb er vertrouwen in en weet dat hij zal luisteren naar zijn hart én verstand.’

Bij zijn voorstelling in juli 2017 overtuigde Doan meteen iedereen door ‘ik ben een Groninger’ te zeggen, maar door even enthousiast een bitterbal op te eten. Zijn populariteit steeg ondertussen verder, na de in totaal negen doelpunten en vier assists die erop volgden.

De drievoudig international werd opgemerkt door toenmalig hoofd scouting Carlos Aalbers, die nu werkt voor AZ, tijdens een internationaal toernooi in Zuid-Korea. Spelinzicht is volgens Jans zijn grootste kwaliteit. ‘Ritsu denkt vaak een stap vooruit’, stelt hij. ‘Net als bij schaken doet hij het: hoe meer je vooruit kan denken, hoe beter je wordt. Doan kan dat. En met zijn fantastische linkervoet voert hij het ook nog uit. Zijn techniek, het korte draaien en vooruitdenken: voetbalgogme is iets wat ook Japanners kunnen hebben.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content