Rotterdamse derby zonder Zilveren Bal

© Wikimedia
Jonas Van himbeeck Medewerker Sport/Voetbalmagazine

Op speeldag 25 van de Nederlandse competitie vindt de Rotterdamse derby tussen Sparta en Feyenoord plaats. Vroeger een duel in een amateurtoernooi, nu een belangrijke confrontatie in de Eredivisie.

Begin vorige eeuw werd in Rotterdam de Zilveren Voetbal Commissie opgericht. Deze groep organiseerde een jaarlijkse krachtmeting tussen ploegen uit eerste en tweede klasse, toen nog allemaal amateurs. De inzet was de Zilveren Bal, een prijs die werd toegekend aan de club die drie keer op rij of vijf keer in totaal als eindwinnaar uit de bus kwam. Het toernooi was lange tijd belangrijker dan de officiële Nederlandse bekercompetitie.

Toen in 1954 het betaald voetbal werd ingevoerd bij onze noorderburen, vonden de Rotterdamse oprichters het welletjes. Profteams strookten niet met de instelling van hun creatie, en ze droegen de Zilveren Bal over aan de Haagse Zilveren Voetbal Commissie. Daar streden ploegen nog voor de trofee tot 1985, waarna de minicompetitie ophield te bestaan.

Feyenoord en Sparta speelden twee keer tegen elkaar in de finale van de Zilveren Bal, evenveel keer wonnen de jongens van Varkenoord. De Rotterdamse clubs verdeelden zestien eindzeges evenredig onder elkaar, tot ze in 2011 besloten om het toernooi eenmalig nieuw leven in te blazen. Op Het Kasteel werd het 2-4 voor Feyenoord, de opbrengst ging naar de jeugdwerking van beide teams.

Derby anno 2017

Op 5 maart staan de rivalen tegenover elkaar in de Eredivisie. Een trofee valt er deze keer niet te winnen, maar toch is het belang groot. Feyenoord lijkt op weg naar een eerste landstitel sinds 1999, en kan de punten goed gebruiken om concurrent Ajax op veilige afstand te houden. Sparta kampeert vlak boven de degradatiezone, en wil een nederlaag absoluut vermijden. De Kasteelheren zinnen op wraak, want in de heenronde kregen ze een pandoering van jewelste in de burenstrijd: 6-1 werd het in De Kuip.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content