‘Antwerp zal geen terugval krijgen zoals vorig seizoen’

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de Vuelta-zege van Simon Yates, de 1 op 9 van Anderlecht en het swingende Antwerp.

1. De 26-jarige Brit Simon Yates wint de Vuelta, is een nieuw Ronde-talent opgestaan?

JACQUES SYS: Het is opvallend dat de drie grote Rondes door Britten zijn gewonnen. Ook opmerkelijk: dat het deze keer geen Sky-renner is die wint. Maar hoe mooi en uitdagend het parcours van de Vuelta ook mag zijn, de sportieve waarde valt niet te vergelijken met de Tour.

Of Yates een echt nieuw Ronde-talent is, moet dus nog bewezen worden. De toppers waren niet aanwezig in Spanje. Het feit dat Thomas De Gendt bijvoorbeeld het bergklassement wint, spreekt ook boekdelen -met alle respect voor de prestaties van De Gendt, die nogmaals zijn aanvalslust bewees. In de Tour kan De Gendt die prijs nooit winnen. Yates is zeker en vast de terechte winnaar van deze Vuelta.

Voor mij was Quintana de grootste ontgoocheling, ik zag in hem de favoriet. Zijn tijdperk lijkt alvast over. Er ligt voor Yates wel een mooie toekomst open, want Thomas en Froome zijn ook al de dertig voorbij.

‘Voor ons Belgisch voetbal is het goed dat een stad als Antwerpen een club heeft in de top zes.’

Jacques Sys

2. Anderlecht haalt tegen Club Brugge, Antwerp en Genk 1 op 9. Toch blijven ze bij paars-wit opmerkelijk positief. Terecht? Of hebben ze een probleem?

SYS: Iedereen blijft positief bij Anderlecht, stel ik vast. Ook Marc Coucke. Ze hebben een ploeg met veel potentieel, dat blijft zo. Ik vond het wel jammer dat Hein Vanhaezebrouck nadien uithaalde naar de pers. Als je na een 1 op 9 van een crisis spreekt, ben je als media niet geloofwaardig, vond hij. Om er aan toe te voegen dat hij sowieso al geen hoge pet op had van de pers. Zulke uitspraken getuigen van weinig niveau. In plaats van de pijlen op de media te richten, zou hij zich op de kern van de zaak moeten concentreren: zijn ploeg. Je moet natuurlijk nog geen crisis uitroepen, maar deze flow moet toch niet te lang blijven duren. En komend weekend wacht Standard.

Santini en Dimata komen niet meer tot scoren. In het begin was iedereen vol lof, maar men vergat dat het tegen mindere ploegen was. Ter zijner verdediging: Vanhaezebrouck gaf in die periode ook wel aan dat die offensieve weelde niet zou blijven duren. Er is, mede door het systeem van de play-offs, uiteraard geen man over boord, maar je moet vaststellen dat Club Brugge en ook Genk verder staan als ploeg. Genk speelt onder Clement zeer herkenbaar, drijvend op een zeer sterk middenveld. Voor Genk komt het erop aan die lijn over een lange periode door te trekken.

3. Royal Antwerp FC wervelde tegen Zulte Waregem en nestelt zich in de top drie. Mét aanvallend voetbal deze keer. Zijn ze op de Bosuil een nieuwe weg ingeslagen?

SYS: Ik denk dat het van Bölöni altijd de bedoeling is geweest om beter voetbal te brengen, net zoals hij dat destijds deed bij Standard. Als je Refaelov op een juiste manier kunt prikkelen, heb je er enorm wat voetballend vermogen bij. Plus ook Ivo Rodrigues, en binnenkort Govea en Mbokani. Ze hebben het slim opgebouwd dit seizoen: eerst de defensieve organisatie, een fysieke basis, stilaan voegen ze daar nu meer offensieve impulsen en frivoliteit aan toe. Er zit evenwicht in de ploeg en de kern is breed, daar zit dus muziek in. Ik verwacht geen terugval zoals in de tweede ronde vorig seizoen.

Voor ons Belgisch voetbal is het goed dat een stad als Antwerpen een club heeft in de top zes. Bij Zulte Waregem daarentegen zitten ze in een crisissfeertje. De zenuwachtigheid neemt daar toe na die 5 op 21. Je zit natuurlijk met een trainer met een langdurig contract, terwijl je het gevoel krijgt dat de chemie tussen trainer en ploeg weg lijkt. Je moet altijd streven naar sportieve continuïteit, maar soms kan je ook te lang met een trainer werken. Het wordt een lang en lastig seizoen voor Zulte Waregem, vrees ik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content