Cercle-voorzitter Frans Schotte: ‘De vergoedingen in het voetbal zijn niet meer te verantwoorden’

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Frans Schotte, voorzitter van Cercle Brugge, reageert op de aantijgingen van corruptie rond AS Monacovoorzitter Rybolovlev, en de afwikkeling van Operatie Propere Handen.

Wat is de beste Cerclemop die je hoorde nadat Club in de Champions League ‘jullie’ AS Monaco in eigen prinsdom met 0-4 ging afdrogen?

“Daar hoorde ik geen enkele grap over. Ik zag de match niet, maar blijkbaar won Club verdiend. Ik hoor dat AS Monaco door een extreme blessurelast acht basisspelers miste en dat hun spits de zesde in rang was. In de heenmatch deden ze het ook al met hun vierde keeper.”

Dimitri Rybolovlev, de schatrijke Russische eigenaar van AS Monaco én van Cercle, werd in een onderzoek naar kunsthandel in verdenking gesteld van corruptie. Is dit een bom onder de toekomst van de vereniging?

“Wat wij daarover vernemen, komt uit de gazetten, maar of het allemaal klopt weten we niet. We hebben geen enkel belang om het dossier te kennen, omdat we er niet bij betrokken zijn. Het is vervelend, maar voor Cercle heeft het geen implicaties omdat het niks met voetbal te maken heeft.”

Ook gelezen: uit documenten van Football Leaks zou blijken dat AS Monaco via Cercle de regels van de financiële fair play omzeilt. Leent een vereniging die al vaak ijverde voor een ethische regelgeving in het voetbal zich tegenwoordig voor zulke praktijken?

“Ik las dat ook, maar boekhoudkundig is dat op die manier niet mogelijk. De regels van de financiële fair play kun je maar omzeilen door je budget qua inkomsten kunstmatig te verhogen of zo je kosten te reduceren. Maar wat AS Monaco bij ons doet, is juist investeren en kosten maken. Dit is een voor beide partijen goeie samenwerking waarbij de regels honderd procent gerespecteerd worden. Voor de rest blijven wij ijveren voor een ethische regelgeving. Na de zaak-Ye is het er niet van gekomen, hopelijk nu met Operatie Propere Handen wel. Ik ben ervan overtuigd dat er nu meer dan toen bestuurders in het profvoetbal zitten die echt verandering willen. Voetbal is een te edele sport om op die manier kapot te laten maken. De vergoedingen die erin betaald worden, zijn niet meer te verantwoorden. Dat een makelaar aan één transfer van een Belgische speler uit onze competitie een veelvoud verdient van wat een CEO die een bedrijf van duizend man leidt in zijn hele leven verdient, vind ik buiten elke norm.”

Volgens Football Leaks blijkt uit mailverkeer dat profligavoorzitter Pierre François wist dat Royal Excel Mouscron in handen was van spelersmakelaar Pini Zahavi. Voelt Cercle zich ‘gesjareld’? Tenslotte vochten jullie in 2015, het jaar van jullie degradatie, tevergeefs de licentie van Moeskroen aan.

“Dat deden wij op financiële gronden. Omdat hun zogezegd sluitende begroting totale fictie bleek. Met hun personeelsbudget voor spelers konden ze toen hoogstens de drie duurste spelers een jaar betalen. Om de rest te doen kloppen, gingen ze de toeschouwers verdubbelen en de sponsoring verdriedubbelen. Pure fictie. Dat vochten we aan. Toen was er nog geen discussie over het eigenaarschap, omdat de profliga pas eind 2015 besliste dat spelersmakelaars niet langer eigenaar/aandeelhouder mogen zijn van een club.”

Is er bij Cercle normvervaging in de tribunes? 23 supporters kregen samen bijna 30 jaar stadionverbod wegens provocatie tegenover Beerschotfans tijdens de promotiematch in maart. Weer 23 man minder en het Jan Breydelstadion oogt al zo leeg tijdens jullie thuismatchen.

“Normvervaging? Zeker niet! Integendeel. Maar het is niet omdat ze voor Cercle zijn dat het heiligen zijn natuurlijk. Het gaat om een groep van vooral jongeren die zich achter de goal concentreert. Met het beperkte aantal dat de normen wel eens niet durft te respecteren zijn we on speaking terms om hen te helpen betere manieren te leren. Begin dit seizoen kenden we daar problemen met rookbommen en na overleg zagen we er sindsdien geen meer. Zo zetten we stappen vooruit. Er wordt graag gezegd dat we niet veel supporters hebben, maar we tellen wel 6000 abonnees! Ik denk dat we daarmee in de top 10 van het Belgisch voetbal staan. Waasland-Beveren bestelde bovenop de 40 vrijkaarten slechts 24 tickets extra. Wij zijn nog nooit met maar 64 supporters naar een uitmatch geweest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content