‘De Boeck werd door veel mensen bij KV Kortrijk als te egocentrisch ervaren’

© Belga Image

Christian Vandenabeele, Kortrijkwatcher voor Sport/Voetbalmagazine, geeft duiding bij de trainerswissel.

KV Kortrijk bedankte Glen De Boeck donderdag voor bewezen diensten en kondigde meteen de terugkeer van Yves Vanderhaeghe aan om hem te vervangen (lees meer).

Kwam het ontslag van Glen De Boeck voor jou als een verrassing?

CHRISTIAN VANDENABEELE: ‘Ja en neen. Ja, omdat KV Kortrijk ondanks een heel moeilijke voorbereiding en een zware competitiestart niet in degradatiegevaar verkeert en tot nu toe ook nog helemaal niet de indruk gaf degradatiekandidaat te zijn. Het leverde dit seizoen al sterke prestaties. Het is weliswaar heel wisselvallig, maar een zieke ploeg kun je het zeker niet noemen. Zondag tegen Standard leverde het geen prestatie waarvan je zegt: met die coach kunnen we niet meer voort. Zeker niet.

‘Maar als ik het verleden meeneem in mijn analyse, het proces bekijk, dan ben ik helemaal niet verrast. Een scheiding is namelijk al twee keer heel nabij geweest. In maart liepen de onderhandelingen over een nieuw contract bijna op een breuk uit. De club contacteerde toen zelfs Gert Verheyen, maar die was op dat moment al onderweg naar KV Oostende. Uiteindelijk deden beide partijen toch met elkaar voort, maar wel met een contract van onbepaalde duur. Dat betekent: een makkelijk te verbreken overeenkomst. Dat KVK daarna afscheid nam van T2 Lorenzo Staelens, zijn rechterhand, bezorgde De Boeck al snel nieuwe frustraties.

‘Tijdens de voorbereiding flirtte De Boeck met een ontslag toen hij in de media een karikaturaal beeld van zijn werkgever ophing: een spelerskern die niets te zoeken heeft in de eerste klasse, elke dag op zoek moeten gaan naar een geschikt oefenveld, elke dag het materiaal moeten verhuizen, geen spelers genoeg om oefenwedstrijden te spelen, trainingen moeten afgelasten wegens geen geschikt oefenveld enzovoort.

‘Het zag er toen helemaal niet goed uit, maar het escaleerde niet. Hijzelf paste zijn discours aan en de club bezorgde hem uiteindelijk de beste selectie waar hij ooit mee werkte. Nadat hij de moeilijke start doorkwam en met zijn ploeg opklom in het klassement, leek KV Kortrijk gelanceerd voor weer een goed seizoen. Maar de voorbije weken werden er te weinig punten gepakt, werd De Boeck onrustig en werd de interlandbreak en de beschikbaarheid van Yves Vanderhaeghe aangegrepen om alsnog toch tot een trainerswissel over te gaan.’

De Boeck had veel kritiek op de club, op de interne werking en op de spelers. Was er dan op hem zelf niks aan te merken?

Hoewel dit Kortrijk zeker geen zieke ploeg is, kwam De Boeck almaar meer alleen te staan

Christian Vandenabeele

CHRISTIAN VANDENABEELE: ‘De grootste kritiek die hijzelf kreeg, gaandeweg, was dat hij ervoor verantwoordelijk was dat er dit seizoen nogal wat spelers onder hun niveau presteerden, omdat zijn aanpak met onder meer harde openlijke kritiek hun zelfvertrouwen aantastte. Zo zei hij onlangs, na de wedstrijd tegen Waasland-Beveren, dat zijn ploeg persoonlijkheden mist. Er waren intussen heel veel ontevredenen. Almaar meer. Almaar meer kwam hij alleen te staan. Wat geregeld terugkwam, vanuit verschillende hoeken, was dat veel mensen in de club hem als te egocentrisch ervaarden.’

Is Yves Vanderhaeghe de juiste man om KV Kortrijk terug op de rails te zetten?

CHRISTIAN VANDENABEELE: ‘Dat denk ik wel. Niet alleen omdat hij om er in het verleden al zeven jaar werkte, zes jaar als assistent-coach en één jaar als hoofdcoach, en de club dus goed kent. Hij is ook een ander soort persoonlijkheid en een ander type coach. Niet de man van de grote theorieën. Iemand die tussen de mensen staat en zelden of nooit openbaar kritiek levert op spelers en medewerkers. Die probeert een groep te smeden waarin iedereen zich goed voelt en met inzet van al zijn mogelijkheden voor elkaar knokt.

‘Toen er vorig seizoen in Sport/Voetbalmagazine een groot interview met Glen De Boeck verscheen onder de kop ’80 procent van mijn werk is people management’, kregen we kort daarna op de club te horen dat ze er al betere people managers meegemaakt hadden. Bedoeld werd toen: Yves Vanderhaeghe.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content