‘Dit was een constanter en beter Club Brugge dan de kampioensploeg van twee jaar geleden’

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de verdiende titel van Club Brugge en de overlevingsstrijd van Yves Vanderhaeghe bij AA Gent.

Club Brugge had genoeg aan een punt in Standard om de titel te pakken. Eindelijk, na play-offs die nog spanning brachten. Gerechtigheid is geschied?

JACQUES SYS: Als je van bij het begin van het seizoen bovenaan staat en tot Nieuwjaar met wervelend voetbal uitpakt, dan mag je deze titel zeker terecht noemen. Niet vergeten dat ze aan deze PO1 begonnen met twaalf punten voorsprong op eerste achtervolger Anderlecht, het zou een aanfluiting geweest zijn voor onze competitie mocht dan zelfs Standard nog kampioen geworden zijn.

Akkoord, Club behaalde maar drie zeges in deze PO1, maar op cruciale momenten toonden ze toch de authentieke Brugse waarden: ervoor gaan, als collectief. Dat heeft Ivan Leko erin gekregen. Van meet af aan koos hij voor een bepaald systeem en dat heeft hij er ingeslepen. Ook toen er de eerste weken twijfel rees, week hij niet af van zijn visie. Terecht, Club voetbalde altijd.

‘Ik zou ook willen zien dat Nakamba meer aandacht krijgt. Voor mij is hij, samen met Vormer, dé bepalende factor bij Club Brugge.’

In PO1 waren ze niet de beste ploeg, dat was Standard, maar over de hele campagne bekeken waren ze dat wel. Dit Club is constanter, beter en voetbalt mooier dan de ploeg die twee jaar geleden kampioen werd onder Michel Preud’homme. Toen waren er toch geregeld inzinkingen die ook Preud’homme onverklaarbaar vond.

In PO1 kregen ze het even moeilijk, een combinatie van nervositeit en vermoeidheid wellicht. Dat weerspiegelde zich in de prestaties van enkele sterkhouders, zoals Vormer en Vanaken. Maar op zo een momenten mis je dan ook een puntenpakker in doel, want opmerkelijk: Club pakte deze titel zonder een goede doelman te hebben. Leko heeft in die lastige PO1 overtuigd, hij bleef steeds rustig en nam de juiste beslissingen. Door bijvoorbeeld Horvath weer in doel te zetten, door Vossen een kans te geven, door Nakamba weer in de basis te plaatsen. De titel is uiteraard de verdienste van de hele club, maar Ivan Leko had een groot aandeel.

Wat moet er nu gebeuren bij Club Brugge? Zoveel mogelijk behouden of dringen er zich toch veranderingen op?

JACQUES SYS: Behouden zal al niet simpel worden, want een aantal spelers aast op een transfer. Diaby, Limbombe,… Vanaken misschien ook. Alleen valt het af te wachten of er interessante aanbiedingen komen voor hen, want bij welke buitenlandse clubs kunnen zij een meerwaarde betekenen? Het is niet omdat je weg wilt, dat je weg geraakt.

De prioriteit wordt een goede doelman. Maar in feite kunnen ze in elke linie versterking gebruiken: achterin, op het middenveld en vooral voorin. De cijfers van de spitsen zijn niet om over naar huis te schrijven. Een echte killer ontbreekt. Dennis startte sterk, maar viel terug. Vossen is al bij al onvoldoende om het volle gewicht te dragen. Wesley is te weinig afwerker.

De waarde van Yves Vanderhaeghe als coach valt moeilijk in te schatten.

Ik zou ook willen zien dat Nakamba meer aandacht krijgt. Voor mij is hij, samen met Vormer, dé bepalende factor bij Club Brugge. Iemand die de rest beter laat spelen, zonder dat hij in de schijnwerpers komt. De man van het vuile werk. Hij verdient meer lof. Dat Leko er op een bepaald moment Clasie bij haalde, was toch een motie van wantrouwen.

AA Gent won eindelijk nog eens, tegen Anderlecht pakt het deze PO1 zes op zes. Genoeg voor Yves Vanderhaeghe om in het zadel te blijven bij de Buffalo’s?

JACQUES SYS: Vanderhaeghe heeft niet de naam van Preud’homme of Vanhaezebrouck -nu goed, dat kan je ook van Leko zeggen natuurlijk-, maar als je puur naar de prestaties kijkt, kan je hem weinig verwijten en kan je hem eigenlijk niet doorsturen, vind ik. Hij kreeg de ploeg in handen op een moment dat het zeer moeilijk liep, als hij ze uiteindelijk op plaats vier parkeert, heeft hij het zeer goed gedaan. Ook al zullen Ivan De Witte en Michel Louwagie ondanks alles ontevreden zijn met een vierde plek. Vanderhaeghe was misschien niet hun eerste keuze, maar de resultaten zijn er. Het enige wat je dan nog kan doen als je toch een nieuwe trainer wilt, is uitpakken met een grote naam.

De waarde van Yves Vanderhaeghe als coach valt moeilijk in te schatten. Hij leverde bij Kortrijk en Oostende goed werk, anderzijds hoor je spelers zelden benadrukken dat Vanderhaeghe hen beter maakte. Dat vind ik toch dikwijls een indicator. Bij Vanhaezebrouck, Preud’homme, of zelfs Sá Pinto bij Standard nu, hoor je dat wel. De manier waarop de spelersgroep van Standard helemaal achter hun trainer zijn gaan staan, dat gevoel heb je toch niet bij Vanderhaeghe. In die zin vrees ik dat de resultaten misschien niet zullen volstaan voor Vanderhaeghe om bij Gent aan te blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content