‘Frank Arnesen moet zich nu bewijzen als technisch directeur van Anderlecht’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de topper AA Gent-Anderlecht, het ontslag van Trond Sollied en de halve finales van de beker van België.

De topper van deze eerste speeldag na de winterstop was AA Gent tegen Anderlecht. Bracht die wedstrijd wat je ervan verwachtte?

JACQUES SYS: ‘Je kunt niet zeggen dat er bij Anderlecht al tekenen zijn van een kentering. De organisatie achterin was behoorlijk, met de teruggekeerde Kara als directe meerwaarde, maar voetballend bleef het ook nu te weinig.

Enkel wat schuiven met pionnen, zowel op als naast het veld, zal niet voldoende zijn om een hoger rendement te halen met deze ploeg.

‘Enkel wat schuiven met pionnen, zowel op als naast het veld, zal niet voldoende zijn om een hoger rendement te halen met deze ploeg. Er moet kwaliteit bij, dat is nu wel duidelijk. Aanvallend zie ik weinig vooruitgang en het is maar de vraag of een Oostenrijkse spelverdeler van Sturm Graz – zesde in de Oostenrijkse competitie – hen nu plots naar een hoger niveau zal tillen.

‘De terugkeer van Dimata en Trebel kan helpen, maar achter hun afwezigheid mag je je ook niet verstoppen. Het geldt voor alle clubs dat ze op een bepaald moment sterkhouders moeten missen.

‘Voor Frank Arnesen, met veel poeha binnengehaald, breken nu belangrijke weken aan. Hij zal zich moeten bewijzen als technisch directeur, want dat er nog minstens één dikke transfer bij moet, lijkt me evident.’

‘Gent maakte wel een goede indruk. Met een imponerende Vadis Odjidja, die eens fit een absolute meerwaarde vormt voor onze competitie. Ook de nieuwe spits Sorloth deed zich opmerken door zijn werkkracht, beschikbaarheid en dreiging voor doel.

‘Ze hebben bovendien een gestoffeerde kern, waarmee ze afwezigheden kunnen opvangen. Tegen Anderlecht speelde Gent goed, je ziet steeds meer de stempel van Jess Thorup. Het heeft een tijdje geduurd, maar stilaan mag je concluderen dat hij de geschikte trainer blijkt.’

Sporting Lokeren zette Trond Sollied op de keien, na amper negen wedstrijden als T1. Zijn ze in het Waasland helemaal het noorden kwijt?

JACQUES SYS: ‘Ik denk dat ze daar al jaren het noorden kwijt zijn. Hoeveel bestuurlijke fouten kan je blijven maken zonder daarvoor afgestraft te worden? Lokeren is natuurlijk Lambrecht, hij kan zich alles veroorloven.

Als men zich nu ergert aan de trainingen van Sollied of zijn losse aanpak naast het veld, dan stel ik mij daar grote vragen bij.

‘Maar als je een trainer aantrekt, moet je weten waar die voor staat. Als men zich nu ergert aan de trainingen van Sollied of zijn losse aanpak naast het veld, dan stel ik mij daar grote vragen bij. Je weet toch hoe Sollied werkt en leeft? Een trainer aanstellen mag geen nattevingerwerk zijn, je moet een profiel uittekenen.

‘Anderzijds: Roger Lambrecht wil zijn club verkopen en liefst als eersteklasser, zodat hij er nog voldoende geld voor krijgt. Wellicht voelde hij aan dat dat met Sollied niet zou lukken en ziet hij in Glen De Boeck de ultieme reddingsboei.

‘Lokeren staat zes punten achter Mouscron en Zulte Waregem, kwalitatief voldoet het niet, het wordt dus zeer moeilijk om zich te redden. De wedstrijd tegen Zulte Waregem komende zaterdag lijkt mij bepalend.’

Deze week staan de halve finales van de bekercompetitie op het programma. Met Gent – Oostende en Mechelen – Union. Is het een goede zaak dat er nog twee clubs uit 1B in de beker zitten?

JACQUES SYS: ‘Ja, omdat zoiets deel uitmaakt van de charme van bekervoetbal – ook in het buitenland is dat zo. En neen, omdat het toch een kaakslag is voor de ploegen uit 1A. Nog te vaak onderwaardeert men die beker en treden de topclubs aan met een veredeld reserveteam, waardoor ze er vroegtijdig uitliggen. Ik vind dat onbegrijpelijk, want de beker blijft nog steeds de kortste weg naar Europees voetbal. Eigenlijk is het niet normaal dat er in de halve finales twéé clubs uit 1B staan, ook al zijn het – samen met Beerschot Wilrijk – de beste clubs uit die reeks.

Union en KV Mechelen zijn twee clubs met traditie en een achterban. Een van die twee in de finale zal niet misstaan.

‘Union en KV Mechelen zijn gelukkig wel twee clubs met traditie en een achterban. Een van die twee in de finale zal niet misstaan. Voor Gent vormt de bekercompetitie een uitgelezen kans om het seizoen kleur te geven: als ze de beker winnen en PO1 halen, mogen ze daar van een geslaagde campagne spreken. De Buffalo’s zijn de uitgesproken favoriet voor de eindwinst, rekening houdend ook met hun groeiende vormcurve.

‘Ik snap echter niet waarom deze halve finales met heen- en terugwedstrijd afgewerkt worden. Doe dat toch in één duel, zoals in de vorige rondes, dan krijg je meer spankracht en misschien ook meer belangstelling.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content