Hervorming profvoetbal: ‘Werd het meervoudig stemrecht 100 jaar geleden niet afgeschaft?’

© Belga Image
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

De profclubs beraden zich over de hervorming van het profvoetbal: wat moet er veranderen? Het antwoord van Frans Schotte, die als ervaren voorzitter van Cercle Brugge zowel al de eerste klasse meemaakte als de vroegere tweede klasse én de huidige 1B-reeks.

‘Ten eerste: het stemrecht in de Pro League’, aldus Frans Schotte (70), die zaterdag in de terugwedstrijd van de promotiefinale tegen Beerschot voor een plaats in 1A speelt. ‘Om nu iets in het profvoetbal te kunnen veranderen, is er in de profliga een meerderheid van 80 procent van de stemmen nodig. Maar de G5 en Zulte Waregem beschikken over elk drie stemmen, de rest van 1A heeft er elk twee en de acht ploegen van 1B hebben er slechts elk één.

De grote clubs samen komen dus al aan meer dan 80 procent en beslissen op die manier wat er gebeurt. Nochtans, werd het meervoudig, het disproportioneel stemrecht bijna 100 jaar geleden niet afgeschaft? Ja, maar in het voetbal zijn ze er weer mee begonnen. Dat vind ik het strafste.

‘Twee: de verdeling van het tv-geld. Het geld van het televisiecontract is voor de profclubs de grootste bron van inkomsten geworden. Maar de verdeling van dat geld is helemaal scheefgetrokken: de laatste in 1A krijgt drie à vier keer meer dan de eerste in 1B! Het verschil is veel te groot.

‘En tenslotte: de structuur van de competitie. Zoals het nu is, kan het onmogelijk blijven. 1B is nog minder leefbaar dan de vroegere 2de klasse. Maar wat voor de profclubs de beste competitieformule is, weet ik niet. Vijf jaar geleden wist ik het wel: 36 profclubs was onleefbaar, we moesten naar een 20-tal, in één reeks. Maar intussen werd 1B gecreëerd en zijn al die ploegen uit noodzaak op zoek gegaan naar buitenlandse investeerders. Daardoor is nu de wat rare situatie ontstaan dat er clubs in 1B over een groter budget beschikken dan sommige in 1A.

Ik krijg al buikpijn als ik denk dat ze zullen afkomen met strengere licentievoorwaarden om zo van enkele profclubs af te geraken

‘En hoe ga je nu nog de 24 profclubs herleiden tot 20? Ik wens de voorstanders veel succes met de vraag wie vrijwillig naar het amateurvoetbal wil zakken. En ik krijg al buikpijn als ik denk dat ze zullen afkomen met strengere licentievoorwaarden om zo van enkele profclubs af te geraken. Daar zijn ze vijf jaar te laat mee.

‘Hadden ze de licentievoorwaarden trouwens altijd consequent toegepast, dan waren er nu al zeker enkele profclubs minder. Maar in plaats van die toe te passen, zijn ze bijvoorbeeld in het jaar dat wij zakten, beginnen lobbyen om een club die zijn licentie niet verdiende toch in eerste te houden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content