‘Het belangrijkste is dat er nu iets gedaan wordt met die kritiek van De Bruyne’

© Belga Image
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de tactiek van onze Rode Duivels en de dolle trainerscarrousel in onze Belgische competitie.

Jacques Sys: ‘Zoiets kaart je in eerste instantie best intern aan, maar dat hij er mee naar buiten komt, toont aan dat de frustratie toch diep zit bij Kevin De Bruyne. En wellicht bij de rest van de ploeg. Zij stellen ook vast dat er geen vooruitgang geboekt werd tegenover twee jaar geleden op het EK.

‘Dezelfde kritiek van toen horen we nu opnieuw. Het oogt allemaal wel wat meer gestructureerd dan onder Wilmots, maar nog steeds is de conclusie dat we te veel teren op ons talent. Dat zal Roberto Martínez ook wel zien. Na de recente wedstrijd in Bosnië klopte hij zich op de borst dat hij een winnaarsmentaliteit in de groep kreeg, maar eigenlijk mag dat niet eens een verdienste heten, maar een vereiste voor deze generatie Rode Duivels, met allemaal spelers bij topclubs.’

De Bruyne mag zoiets zeggen, want het is goed dat daar nu – en niet als het te laat is – over nagedacht wordt

‘Het belangrijkste is dat er nu aan de slag gegaan wordt met die opmerkingen van Kevin De Bruyne. Dat daar in de groep stevig over gepraat wordt. Want Courtois heeft destijds ook al eens op gelijkaardige wijze aan de alarmbel getrokken, maar daar werd uiteindelijk weinig mee gedaan. De Bruyne mag zoiets zeggen, want het is goed dat daar nu – en niet als het te laat is – over nagedacht wordt. Zijn lat ligt natuurlijk ook hoog, want bij Man City werkt hij met Pep Guardiola.’

Bewijst de match tegen Mexico, die ons toch veel leerde, dat dergelijke oefenwedstrijden wel degelijk nut hebben? Martínez beweerde nadien bijvoorbeeld dat hij het zijn spelers bewust moeilijk maakte.

Jacques Sys: ‘Een beetje een makkelijke uitleg van onze bondscoach, vind ik. Net zoals hij vooraf verklaarde dat Nainggolan -een topper in Italië- zich moest bewijzen in deze interlands.

‘Maar los daarvan: elke interland heeft zin. Al waren de problemen die Mexico blootlegde bij ons ook niet echt nieuw. Dat achterin de spoeling zeer dun is als Kompany, Vertonghen en Alderweireld er niet bij lopen, wisten we al. Dat ons middenveld dreigt overspoeld te worden wanneer we tegen sterkere tegenstanders spelen en de bal niet zelf hebben, wisten we eigenlijk ook al sinds die oefenwedstrijd tegen Spanje vorig jaar. Toen werden we op alle niveaus afgetroefd en de vrees mag er zijn dat we op dat vlak geen stap verder staan.

Ik denk dat ondertussen wel duidelijk is dat de echte toplanden ons 3-4-3 systeem zullen afstraffen

‘Want daar schuilt ook het gevaar met dergelijke oefeninterlands zoals nu tegen Mexico – ook al verrasten zij in aangename zin – en Japan: de echte top is dat niet. Het creëert een vals verwachtingspatroon. Want ik denk dat ondertussen wel duidelijk is dat de echte toplanden ons 3-4-3 systeem zullen afstraffen.

‘In een ideale wereld kunnen de spelers op het veld zelf tactisch bijsturen, zoals dat vroeger bij de Rode Duivels net een van de kwaliteiten was, maar die tijd lijkt al lang voorbij. We moeten dringend het niveau van onze tegenstanders optrekken om een correct beeld te krijgen van onze ploeg.’

Tijdens de interlandbreak vonden alweer twee trainerswissels plaats in onze Jupiler Pro League: Glen De Boeck vervangt Yannis Anastasiou bij Kortrijk, Jordi Condom wordt bij Eupen vervangen door Claude Makelélé. Heb je een verklaring voor die carrousel?

Jacques Sys: ‘In totaal hebben er in onze eerste klasse A en B nu al twaalf van de 24 clubs van trainer gewisseld. Dat noopt mij vooral tot de vraag: hebben die clubbestuurders dan hun huiswerk wel gemaakt? Wat voor beleidsvisie hebben zij? Je mag toch verwachten dat Kortrijk iemand als Anastasiou uitvoerig gescreend heeft vooraleer het hem een contract aanbiedt.

Ik wacht echt op het moment dat een bestuurder eens mea culpa slaat en daar de nodige acties aan koppelt

‘Veel te vaak wordt er emotioneel gere(a)geerd, de paniek bij onze Belgische voetbalclubs is enorm toegenomen. Zelfs bij Genk, waar CEO Patrick Janssens zweert bij een rationele aanpak, lijkt het zeer goed mogelijk dat Albert Stuivenberg geslachtofferd wordt als de resultaten de komende weken tegenvallen.

‘Altijd weer is het de trainer die het gelag betaalt voor de foute inschattingen op bestuursniveau. Ik wacht echt op het moment dat een bestuurder eens mea culpa slaat en daar de nodige acties aan koppelt. Eupen vervangt Condom door een trainer die nog niets bewezen heeft. En wat denkt KV Mechelen te bekomen met Aleksandar Jankovic in plaats van Yannick Ferrera? Op korte termijn kunnen trainerswissels een effect hebben, maar veel te weinig wordt er nagedacht over wat die op lange termijn oplevert. Zo blijft het bij te veel clubs in België een eeuwig herbeginnen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content