Indrukwekkende scorecijfers: Harbaoui nadert mijlpaal van 100 doelpunten

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Voor het tweede seizoen op rij is Hamdi Harbaoui (34) de reddende engel van Zulte Waregem in de degradatiestrijd. Zijn scorecijfers zijn dan ook indrukwekkend.

Vorige zaterdag tegen Cercle maakte de Tunesiër zijn 99e treffer in de Belgische eerste klasse. 58 daarvan scoorde hij voor Lokeren, 4 voor Anderlecht en Charleroi, en voor Zulte Waregem zit hij, sinds hij in januari 2018 aan de Gaverbeek arriveerde, nu al aan 33 competitietreffers, waarvan 14 dit seizoen. Goed voor 35 procent van het totale aantal doelpunten van Essevee (40) – geen enkele speler in de hoogste klasse doet beter. Als je de 3 goals van Zulte Waregem niet meerekent in de 3 wedstrijden die Harbaoui niet meespeelde is zijn aandeel in de doelpuntenproductie nog groter: 14 op 37, of 38 procent.

Nog straffer wordt het als je ook zijn goals van vorig seizoen, na zijn transfer van Anderlecht naar Essevee, meetelt: 6 van de 10 doelpunten van de fusieclub nam de Tunesiër toen voor zijn rekening (in de 6 reguliere competitiematchen waarin hij op het veld stond). Sindsdien bedraagt zijn aandeel dus 20 (6+14) op 47 (10+37), of liefst 43 procent. En dan tellen we nog zijn 13 goals in play-off 2 niet mee.

Nog belangrijker is dat de goals van Harbaoui ook punten opleveren: in de 10 wedstrijden waarin hij dit seizoen al scoorde haalde Zulte Waregem 17 op 30, of 57 procent. Een pak meer dan het totale puntenaantal van de fusieclub tot nu toe: 26 op 72, of 36 procent. Bij 5 van de laatste 6 overwinningen van Essevee trof de spits raak, 3 keer zelfs tweemaal. En télkens prikte hij het altijd belangrijke eerste doelpunt tegen de netten.

Vorig seizoen haalde Zulte Waregem 10 op 15 in partijen waarin Harbaoui scoorde (play-off 2 niet meegerekend). Samen met deze campagne wordt dat 27 op 45 voor Essevee, of 60 procent. Een puntenpercentage waarmee een club play-off 1 haalt. Dat CEO Eddy Cordier en hoofdaandeelhouder Tony Beeuwsaert de 34-jarige aanvaller in de winterstop niet wilden laten gaan naar Turkije, is dus niet toevallig.

Pittig detail, tot slot: Harbaoui kan zondag zijn 100e goal maken op… Anderlecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content