KV Mechelen en Dejan Veljkovic: dansen op een slappe koord

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Sport/Voetbalmagazine berichtte drie jaar geleden al over bedenkelijke samenwerking tussen KV Mechelen en de verdachte makelaar Dejan Veljkovic.

KV Mechelen-voorzitter Johan Timmermans zegt te hopen dat het federaal onderzoek naar fiscale fraude en mogelijke wedstrijdvervalsing nieuw licht werpt op de degradatiestrijd van vorig seizoen. KV Mechelen zakte naar 1B door een opvallende 4-0-zege van Eupen tegen Moeskroen, waardoor Malinwa uiteindelijk met een slechter doelsaldo dan Eupen eindigde.

Maar het onderzoek kan zijn club ook in nauwe schoentjes brengen. Volgens verschillende kranten onderzoekt het gerecht of Veljkovic de degradatiestrijd in het voordeel van KV Mechelen probeerde te beïnvloeden. Afgeluisterde telefoongesprekken van Veljkovic zouden de schijn wekken dat de makelaar wedstrijden probeerde te regelen voor Malinwa. Het is duidelijk dat het voor Veljkovic financieel voordelig was dat KV Mechelen in eerste bleef.

Drie mensen van KV Mechelen werden woensdag meegenomen voor verhoor: hoofdaandeelhouder Olivier Somers, financieel directeur Thierry Steemans en sportief directeur Stefaan Vanroy. Het parket nam ook administratie van spelers en ex-spelers gelinkt aan de verdachte makelaars mee. Timmermans heeft voorts geen informatie van hen of van het parket gekregen, zegt hij, en behoudt het vertrouwen in de drie.

Bedenkelijke banden

Veljkovic wordt beschouwd als de ‘huismakelaar’ van KV Mechelen en Sporting Lokeren. Sport/Voetbalmagazine berichtte drie jaar geleden al over de bedenkelijke relatie tussen Malinwa en de Serviër. Zo schreef het blad in november 2015 dat Veljkovic tegenover bepaalde spelers liet uitschijnen dat alles bij geel-rood via hem moest verlopen.

In een reactie ontkende Timmermans dat niet. ‘Er was inderdaad een poging om het verdedigen van de belangen van een speler naar zich toe te trekken en Veljkovic probeerde zichzelf wat te promoten. Maar onze club heeft hiermee niks te maken; dit is een kwestie tussen makelaars onderling en de speler. KV Mechelen heeft geen probleem-Veljkovic.’

Enkele maanden eerder moest Timmermans nog toegeven dat Veljkovic het seizoen voordien toenmalig trainer Aleksandar Jankovic aansprak toen die Tome Pachovski op de bank zette. Ook Pachovski zat in de portefeuille van Veljkovic.

Aan de andere kant leverde de intense samenwerking met Veljkovic ook al heel wat op voor KV. Zo kon de club mede dankzij hem onder anderen Ivan Obradovic voor geen geld binnenhalen en een dik jaar later aan Anderlecht verkopen voor meer dan twee miljoen euro.

Spelers én trainer

Olivier Renard, toen nog in functie bij KV Mechelen en nu bij Standard, zei daarover in oktober 2015 in Sport/Voetbalmagazine. ‘Veljkovic is populair bij ons, maar je moet zien waarom we veel met hem werken. De spelers die hij bij ons heeft aangebracht, zijn uitgegroeid tot diegenen met het hoogste prijskaartje. Obradovic hebben we voor een mooie prijs aan Anderlecht verkocht. Deze zomer was er veel interesse voor Milos Kosanovic . We kregen ook een interessante concrete aanbieding voor Dalibor Veselinovic . En Edin Cocalic , die we in januari binnenhaalden, heeft een uitzonderlijke tweede seizoenshelft gespeeld. Kortom, die manager kan een heel positieve balans voorleggen.’

Tegelijk was Veljkovic ook de manager van de trainer. Renard zei daarop te begrijpen dat een en ander vragen oproept. ‘Dat zou ongezond kunnen zijn, dat zou slecht kunnen vallen. Je moet altijd op je hoede zijn, maar als we tevreden zijn over de trainer en de spelers, wat is dan het probleem? Bij KV Mechelen is alles duidelijk: we zijn geïnteresseerd in kwaliteit, niet in welke speler met welke manager werkt. Dat is voor ons nooit een criterium.’

Die uitspraken sluiten aan bij hoe Timmermans de positie van Veljkovic bij KV Mechelen verdedigde. De voorzitter focuste altijd graag op de lucratieve transfers die Veljkovic voor de club bewerkstelligde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content