Mazzu: ‘Tevreden met eerste optreden van Morioka’

© BELGAIMAGE
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

De Japanner moet Charleroi naar de top zes loodsen.

Het hele verhaal heeft wat van een déjà vu. In januari 2017 was Charleroi volop verwikkeld in de strijd om een plaatsje in play-off 1. Het jaar 2016 was geëindigd met twee wedstrijden waarin de Zebra’s niet hadden kunnen scoren en na 21 speeldagen stond de teller op een magere 23 goals. Mehdi Bayat, die zich bewust was van het financiële belang van kwalificatie voor play-off 1, trekt de portefeuille open om het stevige salaris van Hamdi Harbaoui te betalen. De Tunesiër werd uitgeleend door Anderlecht om de Carolo’s naar de top zes te brengen.

Twee jaar later is de gedelegeerd bestuurder van Charleroi opnieuw gaan aankloppen in Brussel. Deze keer om Ryota Morioka te halen, aangeduid als de ideale vervanger voor Cristian Benavente door de sportieve cel van de club. Nochtans is er op Mambourg ook wat scepticisme over het profiel van de Japanner. Dat zou niet op maat zijn om mee te draaien in het systeem van Felice Mazzu.

De aanpassing zal uiteraard tijd vergen. En net dat hebben de Zebra’s niet. Al van het mislukte seizoensbegin zijn ze aangewezen op de achtervolging. Morioka heeft wel een uiterst precieze pass in de voeten, maar behelpt zich nog steeds met gebroken Engels. Tel daar zijn verlegenheid bij en je weet dat zijn acclimatisatie in een kleedkamer waar hoofdzakelijk Frans gesproken wordt, niet van een leien dakje zal verlopen.

Doordat Herman Van Holsbeeck, die een uitstekende relatie had met Mehdi en Mogi Bayat, niet meer op Anderlecht zit, sleepten de onderhandelingen langer aan dan voor Harbaoui. Uiteindelijk werd een uitleenbeurt met aankoopoptie uit de brand gesleept en neemt Charleroi het loon van Morioka over.

Op de vooravond van het duel tegen Royal Excel Mouscron zei Mazzu: ‘Morioka was de eerste naam die ik aan het bestuur gaf. Enerzijds omdat het een speler is die op dezelfde positie uit de voeten kan als Benavente. En anderzijds omdat hij de Belgische competitie heel goed kent.’ Door dat laatste puntje heeft hij een voorsprong op de nieuwkomers.

Morioka kwam te laat voor een plaatsje in de basiself, maar kreeg wel zijn kans in de tweede helft op Le Canonnier. Het werd een 3-0-nederlaag, maar toch liet de Japanner af en toe zijn voeten spreken.

‘Ik heb iets kunnen laten zien, voor mij is dat positief’, zei Morioka laconiek na de match. Mazzu voegde daaraan toe: ‘Het was niet eenvoudig voor hem omdat er veel van hem verwacht werd. Door zijn techniek is hij een interessante speler op de korte ruimte. Globaal gezien kunnen we tevreden zijn over zijn eerste optreden.’

Dat had zelfs bekroond kunnen worden met een assist als doelman Jean Butez een doelpunt van Victor Osimhen niet had verhinderd. De levensgrote kans kwam er na een sublieme doorsteekpass van Morioka. ‘Daar zagen we dat hij geniaal is’, zei een van de spelers na de match tussen de kleedkamer en de bus. ‘Zijn pass verraste iedereen, zelfs Victor.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content