‘PO1 missen zou catastrofe zijn voor Anderlecht, maar het is opvallend hoe rustig ze daar blijven’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de nederlaag van Anderlecht op Standard, de evenwichtige Slag om Vlaanderen en de wereldtitel veldrijden van Mathieu van der Poel.

Anderlecht verliest met 2-1 op Standard en tuimelt voor de eerste keer sinds de invoering van de play-offs uit de top zes. Zou het kunnen dat we straks PO1 krijgen zonder paars-wit?

JACQUES SYS: ‘Indien Anderlecht play-off 1 mist is dat een catastrofe voor hen, dat lijkt me duidelijk. Maar ik denk niet dat dat zal gebeuren. De eerste helft op Standard was goed en dat je daar uiteindelijk verliest, is niet zo vreemd.

‘Met het spelersmateriaal waar ze nu over beschikken, kan ik me niet inbeelden dat ze geen plek in de top zes bemachtigen. Dat zou echt een schandvlek zijn voor de hele club. Voor de trainer die er nu werkt, voor het bestuur, voor de spelers. Dan moeten ze zich daar diep schamen.

‘Wat me opvalt, is de rust die er heerst ondanks die precaire situatie. Je kunt natuurlijk niet blijven schuiven op en naast het veld, de tijd dringt om eindelijk wat fundamenten neer te zetten. Op de prestatie van de eerste helft tegen Standard valt te bouwen, dat was van het beste dat we dit seizoen zagen van de Brusselaars. De kwaliteit is er, zoals ook de bemoedigende prestatie van de complexloze Yari Verschaeren aantoonde.’

‘Het probleem is dat de andere concurrenten voor de top zes punten blijven pakken. Sint-Truiden lijkt de meest logische afvaller als Anderlecht er wil bij geraken in PO1. De Truienaars wonnen dit weekend wel overtuigend met 4-1 van Eupen, maar die prestatie mag je ook niet overschatten. STVV zal het nog moeilijk krijgen, schat ik. Charleroi tellen we zelfs al niet meer mee.

‘Standard en Gent hebben de wind in de zeilen. Standard toonde tegen Anderlecht, zeker na rust, het niveau dat we van hen verwachten. Hopelijk krijgen ze die wisselvalligheid uit hun prestaties -wat overigens een kwaal lijkt van het moderne voetbal, zoals ook Maurizio Sarri aanhaalde na de nederlaag van zijn Chelsea vorig weekend, spelers moeten telkens weer gemotiveerd worden. Voor Standard wordt de match van komende vrijdag op Genk cruciaal om te zien waar ze staan in hun proces.’

‘De Rouches waren tegen Anderlecht héél gemotiveerd, zelfs opgefokt, zoals bleek uit de reacties na het laatste fluitsignaal. Daar gingen ze over de schreef, vooral het gedrag van Mpoku, die Anderlechtdoelman Didillon ging provoceren, was zeer puberaal en ongehoord. Daar moeten ze hem intern toch eens op aanpakken. Want als we ons vorig seizoen met zijn allen ergerden aan de provocaties van Ricardo Sá Pinto, moeten we nu hetzelfde doen met Mpoku. Ik zag ook Michel Preud’homme, die rustiger leek na zijn sabbatjaar, weer de controle verliezen en naar de tribune gestuurd worden. Het blijft sterker dan hemzelf. Zeker in een opgefokte sfeer zoals gisteren.’

De Slag om Vlaanderen tussen Club Brugge en Gent eindigde op een 1-1 gelijkspel. Een terechte uitslag?

JACQUES SYS: ‘Dat vind ik wel. Ze hadden beide hun kansen. Wat mij verbaasde was de fysieke paraatheid van AA Gent, na nochtans twee uur bekervoetbal tegen Oostende enkele dagen eerder. Een uur lang toonde Gent zich de betere ploeg op het veld van Club. Ze deden goede wintertransfers: Sorloth is een sterke spits en Kaminski vind ik al langer een van de meeste onderschatte doelmannen in onze competitie. Als dan ook Odjidja draait, heb je simpelweg een stevig geraamte.

‘Na de landstitel onder Hein Vanhaezebrouck dachten we dat het epicentrum van het Belgische voetbal naar de Arteveldestad was verschoven, maar daarop volgden toch een paar mindere jaren, mede door enkele mislukte transfers. Dat hebben ze gecorrigeerd. De Buffalo’s zitten in een sterke periode, met 7 op 9 na de winterstop en kwalificatie voor de bekerfinale. De boost die AA Gent nodig had. Jess Thorup zet daar op zijn manier iets neer: naar buiten uit steeds rustig en zakelijk, maar intern durft hij zaken bij naam te noemen en streeft hij naar een professionele omkadering. Het lijkt erop dat Gent nu de juiste mensen op de juiste plaats heeft.’

‘Het feit dat het Clubbestuur niet over een nieuw contract voor Leko spreekt of zelfs geen signaal geeft dat dat in orde zal komen, wekt een bepaalde indruk.

‘Club Brugge begint met 4 op 9 na de winterstop en je merkt dat de sfeer daar een beetje omslaat, zoals het publiek dat begon te fluiten na de vervanging van Ruud Vormer en daarbij trainer Ivan Leko in het vizier nam. Die vervanging vond ik overigens terecht: Vormer zat niet goed in de wedstrijd.

‘Dat de eigen supporters zich tegen de trainer keren heeft te maken met de resultaten – het aureool van onklopbare thuisploeg is Club stilaan kwijt -, het mindere voetbal – de combinaties verlopen stroever -, maar ook het uitblijven van een contractverlenging voor Leko.

‘Het feit dat het Clubbestuur niet over een nieuw contract spreekt of zelfs geen signaal geeft dat dat in orde zal komen, wekt een bepaalde indruk. Ik kan mij niet voorstellen dat hij er ook volgend seizoen nog coacht. Zeker niet als nu ook de supporters zich tegen hem keren. Zijn positie wordt er niet sterker op – en dan druk ik me zacht uit.’

Geen verrassing op het WK veldrijden: Mathieu van der Poel pakte zijn tweede wereldtitel, de bekroning van een seizoen waarin hij domineerde als nooit tevoren. Resten er hem nog uitdagingen in het veldrijden?

JACQUES SYS: ‘Het werd een mooi WK, dat een perfecte afspiegeling was van het seizoen: een dominante Van der Poel, die even moest dulden dat Van Aert terugkwam maar uiteindelijk van iedereen weg reed. Met Van Aert en Aerts op twee en drie. De gedachten van Van der Poel kunnen nu voluit naar het wegseizoen gaan, al zal hij ook in die twee resterende crossen nog vol voor de winst gaan – dat hoort bij zijn temperament.

‘Er zal met die tweede wereldtitel een last van schouders vallen, want dat knaagde toch aan hem de voorbije jaren. Hij kan nu rustig naar zijn uitdagingen op de weg toeleven, zoals de Ronde van Vlaanderen. Hij zal daar op zoek gaan naar zijn grenzen, op een nuchtere manier, want het valt mij op hoe geduldig en slim hij zijn carrière opbouwt. Dit is voor hem het juiste moment om de stap naar de weg te zetten. Klasse heeft hij in ieder geval genoeg, zoals onder andere zijn Nederlandse titel op de weg aantoonde. Maar ik ben benieuwd hoe hij koersen van 260 kilometer zal verteren na zo een lang en vol seizoen in de cyclocross.’

‘Ik ben ook blij dat er zich in de andere categorieën nieuwe namen, uit diverse landen bovendien, aandienen. Dat is wat het veldrijden nodig heeft. Ik kijk al uit naar volgend seizoen, met Eli Iserbyt en misschien Thomas Pidcock, de kersverse wereldkampioen bij de beloften. Het zal volgens mij ook deugd doen aan Wout Van Aert om eens niet in die regenboogtrui te moeten koersen en met Toon Aerts in de Belgische driekleur en Van der Poel als wereldkampioen. Dat wordt mooi om zien.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content