Royal Antwerp FC heeft een imagoprobleem

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Na een anonieme klacht van een ploeg uit 1A moet László Bölöni zich verantwoorden voor zijn kritiek aan de VAR na Antwerp-Standard. Hij riskeert een boete van 5000 euro.

Toen Paul Gheysens met Antwerp iets minder dan twee jaar geleden naar 1A promoveerde en zijn ambitieuze plannen ontvouwde, met aandacht voor jeugd en de bouw van nieuwe tribunes, was er volgens een naaste medewerker slechts één ding dat hem kon doen besluiten zich uit het voetbal terug te trekken: supportersgeweld.

Na anderhalf jaar kan de Ieperling wat dat betreft al wat geruster ademen. Antwerp wordt overal door een grote schare fans begeleid, maar slechts twee keer kwam het tot incidenten. Vorig seizoen tijdens de geladen derby tegen Beerschot Wilrijk, toen de bezoekende fans niet tijdig van de parking raakten, en eerder nog toen fans van Antwerp hun rivalen van het Kiel opwachtten in Mortsel, op de terugweg van hun wedstrijd.

Verder was er veel lawaai en veel Bengaals vuur, maar van incidenten in en rond het stadion bleven we gespaard. De meevallende sportieve resultaten én de bouw van een nieuwe hoofdtribune – volgende zomer gevolgd door twee andere – brachten vooral een positieve boodschap.

Tot vorige week plots een ander imagoprobleem opdook. Aanleiding voor veel kritiek in de media was het gedrag van László Bölöni, die na de thuiswedstrijd tegen Standard de VAR (die avond vertegenwoordigd door Tim Pots) hekelde. Vol adrenaline ging Bölöni direct na de wedstrijd in de clinch met een televisieverslaggever, nadien nog een keer op de persconferentie. En tijdens de wedstrijd had hij zich ook al laten gelden.

Net zoals, klinkt het op Antwerp ter verdediging, ook andere coaches dat doen. Ivan Leko had zondag ook alle moeite om zich onder controle te houden, nadat Birger VerstraeteHans Vanaken onderuit sprong in het strafschopgebied, maar Club geen strafschop kreeg.

En een paar uur later vloog Michel Preud’homme voor verbaal vuurwerk ook al naar de tribune, toen scheidsrechter Lawrence Visser op vraag van de VAR een schitterend doelpunt van Mehdi Carcela terecht afkeurde voor een voorafgaande fout.

Op Antwerp kijken ze benieuwd naar de gevolgen van een en ander. Op de club kregen ze een brief van Pierre François, CEO van de Pro League. Die had het over een klacht die was binnengekomen van een niet nader genoemde club, tegen László Bölöni. Die moet zich voor zijn uitspraken in Brussel verantwoorden. De boetes zijn niet min: 5000 euro voor een eerste overtreding, 10.000 voor recidivisme.

Dat die straf er kan komen, is dankzij een nieuw reglement, dat de Pro League in haar laatste vergadering van 2018 stemde. Dat de klacht werd ingediend door een concurrent – in Antwerpen kijken ze uiteraard naar Standard – vinden ze te gortig voor woorden.

Intern werd de Roemeense coach voor zijn gedrag wel al op de vingers getikt. Publieke excuses zullen volgen, wellicht zal de Roemeen zelf de boete moeten betalen. Maar bij de Great Old zijn ze wel benieuwd of Ivan Leko en Michel Preud’homme een gelijkaardige behandeling wacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content