‘Straks dreigt Mouscron nog sympathiek te worden’

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over Alejandro Pozuelo, de Brugse derby en een verbazend Mouscron.

Genk wint met 2-0 tegen Standard, maar die prestatie wordt nu overschaduwd door een mogelijk vertrek van sterkhouder Pozuelo. Wat zou zijn vertrek betekenen?

JACQUES SYS: Dat zou uiteraard een serieuze aderlating zijn voor Genk en onze competitie. Ik stel mij in dit verhaal vooral vragen bij de houding van Pozuelo, want hij zet Genk voor een voldongen feit. Als hij nu nog vertrekt, kunnen ze geen vervanger meer halen. In de winterstop was er al veel te doen rond een mogelijke transfer, uiteindelijk beslist hij om te blijven, om het sportieve te laten primeren en met Genk voor de titel te gaan. Wellicht zat er ook een mooie loonsopslag aan vast. En enkele weken later ga je weer over een transfer onderhandelen? In China of de MLS ga je niet voor de sportieve uitdaging spelen. Het gaat dan om meer geld verdienen Al die uitspraken van een paar weken geleden blijken dus loze kreten. Ik vind dit jammer voor de club en voor haar supporters.

‘Ik stel mij in dit verhaal vooral vragen bij de houding van Pozuelo, want hij zet Genk voor een voldongen feit.’

Makelaars spelen daar natuurlijk een grote rol in, want als Pozuelo blijft, verdienen ze niets. Maar het is de speler die beslist, hij bepaalt in welke mate hij zich laat beïnvloeden door makelaars. Dat je hem dan met tranen in de ogen ziet na de match tegen Standard, neem ik met een korreltje zout. Wat betekent dat nog allemaal? Op een cruciaal moment in het seizoen -net nu je ook weer Europees aan de bak moet en PO1 ingaat- zou hij de club waar hij zijn liefde voor uitsprak in de steek laten… dat vind ik niet oké.

Kan Genk zijn vertrek opvangen? Moeilijk. Hij is het bindmiddel van die ploeg. Je kunt Malinovskyi een rij vooruit schuiven, maar dat is toch een ander type voetballer. Die voorsprong van elf punten worden er bij de start van PO1 zes. Hun aura van onaantastbaarheid heeft veel te maken met dat sterke middenveld, waar veel evenwicht in zit en waarvan Pozuelo toch het hart vormt. Tegen Standard bewezen ze dat ze momenteel een maximum rendement halen, het zou pijnlijk zijn om dat plots te zien verdwijnen.

De Brugse derby eindigde op 2-2, maar Cercle vierde dat als een overwinning. Terecht?

SYS: Club had eigenlijk altijd moeten winnen. Net als vorige week werden ze niet gediend door de VAR -dat scheelt toch al gauw vier punten in het klassement-, maar ze hebben het zelf ook laten liggen. Er waren voldoende kansen voor Club. Voor Cercle betekent dit natuurlijk een gewonnen punt. Ik dacht vooraf dat het derbygevoel minder leefde omdat er nu voornamelijk buitenlanders op het veld lopen, maar dat bleek toch verkeerd.

‘De hevige reactie van de Clubspelers wijst volgens mij vooral op een dieperliggende frustratie en irritatie over de gang van zaken binnen de ploeg.’

Het was geen goede wedstrijd, maar er werd veel gestreden. Dat er nu een staatszaak gemaakt wordt van Cardona die de Cerclevlag op de middenstip plant, daar snap ik weinig van… Het was niet de meest gelukkige ingeving van zijn carrière, maar je moet er ook geen misdaad van maken.

De hevige reactie van de Clubspelers wijst volgens mij vooral op een dieperliggende frustratie en irritatie over de gang van zaken binnen de ploeg. 5 op 12 na de winterstop. Vormer die zich roert na een vervanging, nu Wesley. De supporters die Leko uitfluiten. Ze gaan door een moeilijke periode. En dan komt er net nu een belangrijke week aan, met Europees een thuismatch tegen Salzburg en dan Genk. Als je daar verliest, wordt de kloof toch groot in aanloop naar PO1.

Excel Mouscron is nog de enige ploeg in onze JPL die na de winterstop geen enkel punt verloor: 12 op 12. En vooral: met goed voetbal. Wie had dat nog voor mogelijk gehouden?

SYS: De eerste helft op Gent was bijzonder straf, daarin hebben ze zoveel krachten verspeeld dat het na rust wat moeilijker werd. Aanvallend hebben ze een aantal troeven, met de dribbelvaardigheid van Benson, de fysieke kracht van Awoniyi en de ervaring van Leye. En dan is er nog Pierrot, ook geen sukkelaar, als vervanger. Met Jean Butez hebben ze een goede doelman, nochtans als derde keuze aan het seizoen begonnen, na Bailly en Werner. Maar achterin doen ze het met een centraal duo Godeau-Dussenne, dat kan je bezwaarlijk toppers noemen. Dus het is knap dat je daarmee zo’n voetbal brengt.

Eigenlijk speelt Mouscron na Genk het beste voetbal van België. Want de resultaten komen er niet enkel uit de omschakeling. Ze combineren goed, met veel beweging in balbezit. Het is leuk om zien. Gevraagd naar zijn geheim recept, antwoordde Bernd Storck dat hij bij zijn komst in september elf individualisten aantrof en daar een ploeg van gemaakt heeft. Dat er dan tijdens de voorbije winterstage in Spanje hard gewerkt is om daar nog meer systeem in te krijgen. Dat klinkt simpel, maar het werkt. Ook de supporters volgen nu, op Gent waren ze talrijk aanwezig. Straks dreigt Mouscron nog sympathiek te worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content