Taiwo Awoniyi, tussen Liverpool en Duitsland

© BELGA
Thomas Bricmont

De Nigeriaanse doelpuntenmaker van Royal Excel Mouscron wil snel duidelijkheid over zijn toekomst.

Afgelopen zondag, in het Jan Breydel stadion, toonde Royal Mouscron andermaal aan in goede vorm te verkeren door titelhouder Club Brugge te trakteren op een nederlaag.

De Henegouwers beëindigen succesvol de reguliere competitie met een 23 op 27 in 2019. Historische cijfers voor l’Excel, dat kan rekenen op een uitstekende collectief, maar ook staande wordt gehouden door enkele individuen, onder wie Taiwo Awoniyi. Sinds zijn komst naar Le Canonnier begin januari was zijn bijdrage niet te onderschatten.

Schalke 04

Met zeven doelpunten en twee assists in negen wedstrijden, heeft de Nigeriaanse spits zijn rug helemaal weten te rechten na een zwakke periode bij KAA Gent, waar hij in geen enkele match de netten deed trillen.

In Oost-Vlaanderen kende hij een doelpuntendroogte van maar liefst 557 minuten in de competitie. Een totale ommekeer dus voor voetbalnomade Awoniyi, wiens carrière wordt gekenmerkt door transfers.

Op maandag 11 maart kreeg de Nigeriaan toestemming van zijn club om de medische staf van Hertha Berlijn te bezoeken voor een voorspoedige behandeling van zijn knie. Dat gebeurde ook onder het goedkeurend oog van trainer Bernd Storck, die nog een verleden heeft bij de Berlijnse club.

De trip naar Berlijn greep de spits tegelijk aan om een eventuele toekomst in de Bundesliga te bespreken met enkele invloedrijke personen. Het is een competitie die Awoniyi op de voet volgt, aangezien hij er van op de hoogte is dat onder meer Schalke 04 in hem interesse heeft.

Liverpool

Een dag na de behandeling trok hij weer richting Henegouwen met de vraag welke toekomstperspectief zijn eigenlijke werkgever Liverpool voor hem ziet, de club waar hij afgelopen zomer zijn contract nog met vijf jaar verlengde.

Gezien de contractduur is er in ieder geval geen tijdsdruk voor the Reds, die hem graag opnieuw willen uitlenen. Club Brugge en Standard zijn zelfs al benaderd door het management van Liverpool met de vraag of ze interesse hebben in de diensten van de Nigeriaanse spits voor het komende seizoen.

Indien de prestaties van Awoniyi niet onopgemerkt blijven in de rest van de voetbalwereld, hoort een definitieve transfer ook tot de mogelijkheden voor the Merseyside-club: hij wordt door hen getaxeerd op een waarde van 15 miljoen euro. Een hoge som voor de Nigeriaanse jeugdinternational, die maandag naar Lagos vloog voor een interland met landgenoot Emmanuel Denis, vleugelspeler bij Club Brugge.

Schadevergoeding

In Moeskroen kan men de club alleen maar feliciteren dat ze hun doelpuntenmaker in januari hebben teruggehaald. In Gent daarentegen zullen ze wat slechter gezind zijn omdat de Nigeriaan mislukte in de Ghelamco Arena. Ondertussen eist Liverpool ook nog eens een schadevergoeding van de Buffalo’s: Gent zou zich naar verluidt niet gehouden hebben aan enkele afspraken die beide clubs afgelopen zomer maakten rondom de leendeal.

Vorig jaar dongen de topclubs uit onze competitie (Club Brugge, Standard en Gent) naar de diensten van de spits, maar nu kan Awoniyi al wat hoger mikken met de belangstelling van clubs uit de grootste competities, met name uit de Bundesliga. Het enige waar we vandaag zeker over zijn, is dat de Nigeriaanse spits zijn laatste weken bij Mouscron beleeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content