Waarom Waasland-Beveren voor Sven Vermant koos

© Belga Image
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Waasland-Beveren koos vorige week Sven Vermant als opvolger van zijn naar Genk vertrokken hoofdcoach Philippe Clement. Het stelt zijn vertrouwen in een ex-profvoetballer die het trainersvak in de jeugdopleiding van Club Brugge leerde en nooit eerder deel uitmaakte van de trainersstaf van een A-kern.

Sven Vermant (44)was na de raad van bestuur van woensdagavond niet de topkandidaat van Waasland-Beveren om de in december naar KRC Genk vertrokken hoofdcoach Philippe Clement (43)op te volgen. Dat was in extremis Sven Vandenbroeck (38) geworden, ex-speler van onder meer KV Mechelen en Roda JC die zijn trainerscarrière begon als beloftencoach van KV Mechelen en daarna achtereenvolgend assistent was van Adrie Koster (Club Africain), Jacky Mathijssen (Fostiras), Wiljan Vloet (Niki Volos), Jacky Mathijssen (OH Leuven) en Hugo Broos (Kameroen).

Het verschil met Clement is dat Vermant niet eerst jarenlang assistent-coach bij een eerste ploeg is geweest.

Hij werd vorige week dinsdag, 2 januari, gebeld met de vraag of hij geïnteresseerd was in de job en ging dinsdagavond en woensdagmiddag praten. Donderdag zou alles afgehandeld worden, maar tot een akkoord kwam het uiteindelijk niet. Grootste obstakel bleek de tijdsdruk, het feit dat hij nog onder contract ligt als T2 bij de nationale ploeg van Kameroen en dat de club ’s anderendaags absoluut met een nieuwe T1 de trainingen wou hervatten. Daarom werd alsnog Vermant gecontacteerd, een van de kandidaat-trainers met wie al eerder was gesproken en die op dat moment in het Duitse Göttingen zat voor een zaalvoetbaltoernooi met de U19 van Club Brugge. Na een nachtelijke rit kwam hij vrijdagochtend vroeg in Beveren aan om de contractbesprekingen af te handelen, zijn eerste training te geven en aan de pers voorgesteld te worden. Zaterdagochtend vroeg vertrok hij met zijn groep op oefenkamp naar het Zuid-Spaanse San Pedro Del Pinatar.

Opleider

Waasland-Beveren zocht als vervanger voor Philippe Clement opnieuw een resultaattrainer met opleiderservaring. Iemand die het trainersvak vanuit de basis leerde, die opleiderskwaliteiten ontwikkelde, aanleervaardigheden om spelers en teams procesmatig beter te maken. En net als zijn voorganger is de nieuwe coach een nog jonge Belgische ex-prof die als coach werd opgeleid in de jeugdacademie van Club Brugge.

Sven Vermant begon na het beëindigen van zijn profcarrière in 2008 bij Club Brugge bij de Club Academy te werken. In het begin als individuele trainer, later als assistent-trainer bij de U19 en de beloften. In 2011 werd hij assistent-sportief manager van Henk Mariman, die hoofd opleidingen was toen hij Luc Devroe opvolgde als sportief manager. Hij profileerde zich in die rol, maar een jaar later maakte voorzitter Bart Verhaeghe al een einde aan de verbintenis (net als aan die van Mariman) met de openbare mededeling dat het niet is omdat je op hoog niveau speelde je ook alles weet van business, dat hij boven zijn niveau zat te werken en maar beter eerst een managementopleiding kon gaan volgen.

Dat deed Vermant. Hij volgde een cursus sportmanagement aan de VUB én de Pro Licencetrainersopleiding om zich verder te ontwikkelen en begon eind 2013 in de Club Academy weer helemaal onderaan: als vrijwilliger bij de U10, het ploegje van zijn zoontje Romeo, daarna ook als individuele trainer, als coach van de U17 en de voorbije jaren van de beloften. Als beloftencoach werkte hij samen met (ex-beloftencoach van Club) Philippe Clement. Die was als assistent-coach bij de A-kern verantwoordelijk voor de opvolging en de doorstroming van de aankomende talenten. Hij leverde er verdienstelijk werk, werd er gewaardeerd en voelde zich klaar voor een volgende stap. Maar blijkbaar was het perspectief er niet meteen om zoals Clement bij Club Brugge de overstap naar de A-kern te kunnen maken. Ook niet toen Clement vorige zomer vertrok om bij Waasland-Beveren zijn kans als hoofdcoach te gaan en er met Ivan Leko een ex-ploegmaat T1 Michel Preud’homme kwam vervangen. Dat Vermant nu de kans grijpt om bij Waasland-Beveren Clement op te volgen als hoofdcoach, ligt in de lijn van zijn ambities. Hij wil, verklaarde hij, zichzelf blijven uitdagen om te blijven groeien.

A-kern

Het verschil met Philippe Clement (en Sven Vandenbroeck) is dat Sven Vermant niet eerst jarenlang assistent-coach bij een eerste ploeg is geweest, niet in de schaduw met ervaren hoofdcoaches kon werken alvorens zelf hoofdcoach te worden, maar de grote sprong van beloftencoach naar hoofdcoach moet maken. En de Jupiler Pro League is toch een heel andere wereld dan de beloftencompetitie, een competitie trouwens waarvan al is beslist dat ze opgedoekt zal worden omdat ze onvoldoende geschikt is als voorbereiding op het profvoetbal. Het is een andere job, een job die een grote stressbestendigheid, mentale en emotionele stabiliteit vereist en door niet weinig hoofdtrainers als slopend wordt ervaren.

Natuurlijk, Vermant is niet de eerste de beste jeugdcoach die de sprong naar de Jupiler Pro Leaguejungle maakt. Hij voetbalde elf jaar voor Club Brugge en vier jaar voor Schalke 04, droeg in beide clubs ooit de aanvoerdersband, werkte in Duitsland onder meer onder de leiding van Huub Stevens, Ralf Rangnick en Jupp Heynckes, won titels en bekers, speelde Champions League en maakte het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea mee. Hij weet wat druk is, kent de profkleedkamers, het belang van kwaliteit en mentaliteit op en naast het veld. En hij was een speler met een zekere klasse, een middenvelder met balgevoel en spelinzicht, maar het was de combinatie met doorzettingsvermogen die maakte dat hij het verder schopte dan gedacht toen hij op zijn zestiende nog bij vierdeprovincialer KV Hooikt zat.

Bovendien is hij niet iemand die ergens blind, impulsief instapt en dan probeert te overleven. Hij houdt van duidelijkheid en structuur, van vastigheid en vertrouwen. Op zijn persvoorstelling liet hij verstaan dat de info die hij van Clement kreeg en van anderen met wie hij vooraf praatte hem overtuigde dat Waasland-Beveren op dit moment voor hem een geschikte instapclub is. Dat hij beantwoordt aan het profiel dat vooropgesteld werd en een contract van drie en een half jaar kreeg, wijst in elk geval op de intentie van een langetermijnsamenwerking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content