Jacques Sys

‘Wat de uitspraken van operatie Propere Handen ook zullen zijn, ze komen veel te laat’

Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Dat alles zo lang aansleept en het ook de afgelopen dagen weer tot een broeinest van geruchten kwam, is zeer pijnlijk, hoe complex deze zaak ook mag zijn, zegt Jacques Sys.

In een oceaan van vreugde verdronken de supporters van KV Mechelen nadat afgelopen zaterdag de poort naar de hoogste afdeling weer werd opengebroken. KV is na één jaar bevrijd uit het vagevuur, terug op het niveau waar de club traditioneel thuishoort. Afwachten is wat het onderzoek na het voetbalschandaal oplevert, nu het gerecht stukken aan de voetbalbond overmaakte en er deze week verschillende spelers worden verhoord. Ex-voorzitter Johan Timmermans zei zaterdag midden de euforie ongevraagd dat hij zich over dit dossier geen zorgen maakt.

Natuurlijk kan je over dat soort zaken niet achteloos heen stappen en dringen sancties zich op. Maar dat alles zo lang aansleept en het ook de afgelopen dagen weer tot een broeinest van geruchten kwam, is zeer pijnlijk, hoe complex deze zaak ook mag zijn. Als clubs nu nog zouden degraderen en andere verenigingen zich redden, roept dit nog maar eens vragen op over de justitiële werking in dit land. Ook de voetbalbond blinkt niet uit door snelle besluitvorming. Wat de uitspraken van operatie Propere Handen ook zullen zijn, ze komen veel te laat. Meer dan vijf maanden, meer dan 150 dagen, is het inmiddels geleden dat dit schandaal een bom onder ons voetbal legde en in heel het land voor een schokgolf zorgde. En onwaarschijnlijk lijkt het dat er helemaal niets aan de hand is geweest.

Wat de uitspraken van operatie Propere Handen ook zullen zijn, ze komen veel te laat.

Geen club in dit land ademt zoveel nostalgie uit als KV Mechelen. Lang verheerlijkten de supporters de memorabele periode onder Aad de Mos toen de Nederlander een in degradatienood verkerende ploeg helemaal ombouwde en uiteindelijk naar de Europese top leidde. KV Mechelen was toen de eerste club die, onder leiding van voorzitter John Cordier, met een open boekhouding werkte, een opmerkelijk gegeven in een seizoen waarin drie bestuursleden van KV Mechelen na het voetbalschandaal in verdenking werden gesteld en voorzitter Johan Timmermans een stap opzijzette.

KV kende lang na de periode onder De Mos zwarte jaren. Er was roddel en achterklap, er waren financiële problemen en duistere praktijken en een pijnlijk treurspel rond de welwillende maar te naïeve voorzitter Willy Van den Wijngaert. Het kwam in 2003 tot een vereffening en degradatie, tot scheldpartijen en onderlinge afrekeningen. Maar steeds weer kwam KV Mechelen terug. Gedragen ook door de liefde van de supporters die na het voetbalschandaal hun pijn verbeten, maar hun club bleven steunen. Hopend op beter tijden. En nu uitkijkend naar de bekerfinale van 1 mei waarin KV Mechelen onbevangen en onbevreesd KAA Gent in de ogen zal kijken.

De Buffalo’s konden zich uiteindelijk op de laatste speeldag plaatsen voor play-off 1. Na een seizoen waarin te veel sleutelspelers op hetzelfde moment van de hand werden gedaan. KAA Gent wil een stabiele topclub worden, maar dat is heel moeilijk als er telkens wordt herbegonnen. Zeer knap is niettemin het werk dat Jess Thorup in een klimaat van wurgende stress levert.

In deze competitie vol grilligheden is in play-off 1 alles mogelijk. Van een duel tussen alleen KRC Genk en Club Brugge is er geen sprake meer nu ook Standard en Anderlecht dichterbij geslopen zijn. KRC Genk blijft zoeken naar de juiste cadans, maar straalt opnieuw rust uit. Club Brugge beet na de imponerende vertoning op Eupen de tanden stuk op Royal Excel Mouscron, al zei Ivan Leko achteraf dat de ploeg er in play-off 1 zeker zal staan. En optimisme is er nu ook bij Anderlecht dat groeit, al verloopt de opbouw nog veel te traag. De huidige ranglijst toont nog maar eens dat deze formule ervoor zorgt dat de reguliere competitie in wezen maar een voetnoot is. Niets tegen de play-offs op zich, wel tegen de halvering voor de punten. Dat kan dan voor spanning zorgen, maar die krijg je nog meer als je de punten door vier deelt.

Twitter: @JacquesSys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content