Wie is de nieuwe Mouscrontrainer Bernd Storck?

© BELGAIMAGE

Bernd Storck moet proberen Royal Excel Mouscron uit de gevarenzone te slepen. Echt vlekkeloos is het trainersparcours van de Duitser tot dusver niet geweest. Ook al plaatste hij Hongarije als bondscoach weer heel even op de Europese kaart.

Met een thuiswedstrijd tegen KV Kortrijk debuteert Bernd Storck volgende zondag in de Jupiler Pro League. De Duitser, die zich zal omringen door een paar landgenoten, is de zevende trainer sinds Royal Excel Mouscron aan de hand van Rachid Chihab naar eerste klasse A promoveerde. Later volgden Fernando Da Cruz, Cedomir Janevski, Glen De Boeck, Mircea Rednic en Frank Defays. Trainers van een totaal verschillend pluimage.

Bernd Storck past in dat rijtje. Hij gleed tot dusver relatief onopvallend doorheen de trainerswereld, een passage als bondscoach van Hongarije buiten beschouwing gelaten.

Anoniem was Storck ook als voetballer. Een robuuste en wat kleurloze verdediger, geboren in Herne, een in het Ruhrgebied gelegen stad van 150.000 inwoners. Als voetballer werd hij opgeleid door VfL Bochum waarmee hij in het seizoen 1981/82 zijn debuut maakte in de Bundesliga. In 1983 trok hij naar Borussia Dortmund. Storck bleef er zes jaar en kwam, niet altijd als basisspeler, aan 146 competitiewedstrijden. Op 26-jarige leeftijd moest hij een punt zetten achter zijn carrière.

Als trainer koos Bernd Storck voor een rol in de schaduw. Hij was onder meer aan de slag bij Hertha BSC, VfL Wolfsburg, VfB Stuttgart en Borussia Dortmund. In Duitsland was hij alleen bij de insiders bekend. Toen Bernd Storck vervolgens bondscoach werd van Kazachstan en daar tevens de belangrijke club FK Almaty leidde, stond hij voor het eerst op eigen benen. Maar in dit tussen Rusland en China gelegen land stond hij vanzelfsprekend niet op het internationale podium. Zijn passage daar was niet echt een succes. Storck werd in oktober 2010 ontslagen nadat hij slecht aan de kwalificatiecampagne voor het EK 2012 was begonnen. Onder zijn hoede speelde Kazachstan veertien wedstrijden waarvan er slechts drie werden gewonnen. Het was niet gemakkelijk voor hem om zijn draai te vinden in een land met een gebrekkige voetbalinfrastructuur. Na het einde van zijn avontuur in Kazachstan kreeg hij geen enkele aanbieding, zelfs niet van een Duitse derdeklasser. ‘Als mensen niet weten wie je bent en hoe je werkt, dan ben je kansloos’, mopperde Storck toen.

EEN HELD

Het bleef beklemmend stil rond Bernd Storck. Hij trok nog naar het Griekse Olympiacos waar hij de verantwoordelijkheid kreeg over de jeugdafdeling. En in Hongarije nam hij de U20 onder zijn hoede. Toen de Hongaarse voetbalbond in de winter van 2015 een nieuwe sportief directeur zocht, gaf de toenmalige bondscoach Pál Dárdai een tip: hij adviseerde de federatie om het met Bernd Storck te proberen. Met hem als assistent had Dárdai eerder bij Hertha BSC Berlin zes jaar lang gewerkt.

Maar Bernd Storck maakte zich aanvankelijk niet erg populair. Hij ging consequent zijn eigen weg, zonder rekening te houden met bestaande structuren. Zijn ideeën dreef hij keihard door. Dat werkte provocatief en zorgde voor een regen van kritiek. Sommigen noemden hem een dictator. Dat Storck als trainer van de U20 met Hongarije tot in de achtste finale van het WK was doorgedrongen en na verlengingen over de latere wereldkampioen Servië struikelde, deed het scepticisme niet verstommen.

Uiteindelijk bleek de aanstelling van Bernd Storck toch een voltreffer. Hij werkte aan de ontwikkeling van het elftal, liet een paar talenten doorstromen en vormde een ploeg met een mengeling aan routine en jeugdig enthousiasme. Toen Hongarije zich voor het EK 2016 in Frankrijk plaatste – na barragewedstrijden tegen Noorwegen – werd hij als een held gevierd. Het was 44 jaar geleden dat Hongarije aan dit toernooi nog had deelgenomen.

Aanvankelijk groeide de ploeg uit tot een revelatie. Samen met zijn assistent Andreas Möller, met wie Storck nog bij Borussia Dortmund had gespeeld, zorgde hij met zijn directe benadering voor een andere mentaliteit in de groep. De discipline werd aangescherpt en spelers werden op tactisch vlak als het ware geschoold. Zo blies Storck de schaduw van het verleden weg, de eeuwige vergelijking met het wonderteam van 1954. Lang, veel te lang was Hongarije blijven steken in verouderde principes, de gouden periode onder Ferenc Puskas werd geromantiseerd en verhinderde welke vooruitgang dan ook. Uiteindelijk sneuvelde Hongarije in de achtste finale tegen België (4-0) nadat het voordien won van Oostenrijk en gelijkspeelde tegen Portugal en IJsland.

Voor het eerst in zijn trainerscarrière kreeg Bernd Storck erkenning. Hij had zijn stempel gedrukt op het Hongaarse voetbal, op een zwakke competitie die te nadrukkelijk werd gedomineerd door Ferencvaros. Hij klaagde onprofessionele trainingen aan en pleitte er met succes voor dat er voor ploegen die jonge spelers opstelden een beloningssysteem werd uitgewerkt. Bernd Storck genoot van de lof die hij kreeg, verbaasde er zich over dat hij nu plots op straat werd aangesproken, maar hij liet zich niet vieren. Kwalificatie voor het WK 2018 was het volgende doel. Maar dat mislukte en het krediet dat Bernd Storck had opgebouwd brokkelde razendsnel. In oktober 2017 werd hij bedankt voor bewezen diensten en opgevolgd door Georges Leekens.

VRIENDSCHAPPEN

Relaties zijn veel waard in het leven. Vriendschappen vaak nog veel meer. Dertien jaar lang was Bernd Storck de assistent geweest van Jürgen Röber, de huidige technisch technisch directeur van Mouscron. Overal waar Röber werkte, ging Storck mee. Bij Hertha BSC, bij VfL Wolfsburg, bij VfB Stuttgart, bij Partizan Belgrado en bij Borussia Dortmund. Steeds weer stelde Storck zich zeer loyaal op. Een harde, haast anonieme werker die tevreden was met zijn rol in de luwte.

Nu zijn beiden op Le Canonnier herenigd. En weer draagt de inmiddels 55-jarige trainer de hoofdverantwoordelijkheid over een ploeg. In een competitie die hij amper kent. Maar Bernd Storck geldt als een tacticus die zich overal snel aanpast. En hij is nog nooit bang geweest van uitdagingen. Anders trek je op een gegeven moment niet naar Kazachstan, op 4000 kilometer van thuis om daar in het niemandsland in soms Siberische temperaturen te werken. Zijn vrouw bleef al die tijd thuis, in Berlijn.

Maar aan het verleden denkt Bernd Storck nooit. Hij leeft niet van nostalgie. In Moeskroen liet hij meteen specialisten uit Duitsland overkomen om de lactaatwaarden van de spelers te meten. Zijn doel is altijd de volgende wedstrijd. Dat is nu die tussen Royal Excel Mouscron en KV Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content