Zinho Gano: ‘Mijn vertrek bij KV Oostende zal een win-winsituatie zijn’

© belgaimage
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De aanvaller weet al dat zijn avontuur bij KV Oostende zal beperkt blijven tot minder dan één jaar. Hij vertrekt met (zeer) gemengde gevoelens.

1. Hoe is het dagelijks leven in Oostende zonder Marc Coucke?

Iedereen kent het belang dat Marc Coucke voor deze club had, iedereen weet dat hij het was die het geld aanbracht. Nu hij er niet meer is, blijven er veel vraagtekens. Heel wat spelers vragen zich af of ze er volgend seizoen nog zullen zijn. Sommigen hebben al vernomen dat ze moeten vertrekken, anderen mikken op een transfer. Er is heel veel onzekerheid en dat is moeilijk om mee om te gaan. Normaal gezien moet een ploeg als Oostende aan play-off 2 beginnen met het etiket van favoriet, maar kijk eens waar we staan in het klassement: bijna helemaal onderaan. Dat is niet normaal. Ik zeg niet dat het vertrek van Coucke de enige verklaring is van de moeilijke sportieve situatie, maar het is in elk geval een uitleg. Ik heb soms een beetje de indruk dat iedereen al met vakantie is, dat kan toch niet.’

Hugo Broos heeft me uitgelegd dat hij met het budget voor mijn salaris en dat van Nicolas Lombaerts vijf spelers zou kunnen betalen.

Zinho Gano

2. Jij behoort tot de spelers die bij Oostende getekend hebben omdat er veel geld en dus veel ambitie was. Heb je momenteel de indruk dat de realiteit van de club veranderd is?

Zeker weten. Als ik weggegaan ben bij Waasland-Beveren na enkele wedstrijden in de competitie, dan was dat omdat ze me hier een ambitieus project hadden voorgespiegeld. Iemand als Nicolas Lombaerts is om dezelfde redenen gekomen.’

3. Hugo Broos heeft gezegd dat de kleedkamer één chaos was. Is dat te sterk uitgedrukt of had hij gelijk?

Dat is niks nieuws. Je moet ook niet alles in de schoenen schuiven van het vertrek van Coucke, die sfeer hing er ook al toen hij er nog was. Hugo Broos heeft willen zeggen dat niet iedereen aan hetzelfde zeel trok en dat klopt. Er is niet één groep maar hier en daar verschillende groepjes. Het is geen echt team. Dat merkte ik al toen ik hier aankwam in augustus. Oostende had zijn start gemist en er zat niet meteen verbetering in. Als je het seizoen begint met 2 op 24, dan kan het niet goed gaan, dat moet wel negatieve gevolgen hebben voor de sfeer. We zijn er nadien wel wat bovenop gekomen wat de resultaten betreft, maar ik heb geen verandering qua sfeer meer gemerkt. Zoals iedereen ben ik erg ontgoocheld door deze ervaring, ik had veel meer verwacht van mijn transfer. Ik teken voor een club die de ambitie heeft om play-off 1 te halen en dan maak ik zoiets mee…’

4. In de pers viel te lezen dat je weg moet omdat je te veel weegt op het budget van KV Oostende. Is dat zo?

Ik ga vertrekken, dat staat al vast. Alle spelers hebben een individueel gesprek gehad met Hugo Broos. Aan mij heeft hij bijvoorbeeld uitgelegd dat hij met het budget voor mijn salaris en dat van Nicolas Lombaerts vijf spelers zou kunnen betalen. Iedereen weet dat ik niet voor niets naar hier gekomen ben. Dat is logisch, aangezien ik op dat moment de duurste inkomende transfer in de geschiedenis van Oostende was – meer dan twee miljoen euro. Oostende wil me niet houden en ik heb niet de intentie om te blijven, dus zal mijn vertrek een win-winsituatie zijn. Ik heb contacten in België en het buitenland. Als de club wil recupereren wat ze een jaar geleden heeft uitgegeven, dan is dat een behoorlijk bedrag voor een Belgische ploeg, maar peanuts voor eentje uit een betere competitie. En bovendien: ondanks het moeilijke seizoen van de ploeg heb ik het toch niet slecht gedaan qua persoonlijke statistieken. Ik heb veertien goals gemaakt en enkele assists gegeven, dat is niet slecht gezien de context.

5. Adnan Custovic moet vertrekken en wordt opgevolgd door Gert Verheyen, ook al hadden we de indruk dat Custovic geen slecht werk leverde, in moeilijke omstandigheden. Is dat het leven, is dat profvoetbal?

Je kunt niet zeggen dat het altijd goed geklikt heeft tussen Adnan Custovic en mezelf. Soms was het zelfs erg lastig. Dus sta me toe dat ik daar in het openbaar niet te veel commentaar op geef… Ik kan alleen zeggen dat het iets is tussen hem en het nieuwe bestuur. Dat is profvoetbal, ja, dat kun je zo stellen. Ik ken Gert Verheyen niet, maar ik hoop voor iedereen hier dat de mayonaise met hem wel pakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content