Zulte Waregem: Sylla komt én Harbaoui blijft (voorlopig)

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Hoewel het al drie spitsen heeft, haalde Zulte Waregem Idrissa Sylla terug naar de Gaverbeek. Waarom?

33 doelpunten: in de aanval neep het schoentje niet bij Essevee voor Nieuwjaar. De gehuurde spitsen Mamadou Sylla (AA Gent) en Chris Bedia (Charleroi) scoorden weliswaar amper één en nul keer, maar Hamdi Harbaoui was wel (opnieuw) trefzeker: 11 goals.

Geen prioriteit dus, een nieuwe spits in de wintermercato. Toch nam de fusieclub begin januari Idrissa Sylla over van Queens Park Rangers. Supporters speculeerden al over een vertrek van Harbaoui, zeker toen de Tunesiër op stage zei dat hij oren had naar het zeer aantrekkelijke voorstel van Demirspor (een verdrievoudiging van zijn salaris).

Eddy Cordier, CEO van Essevee, bevestigt dat de Turkse tweedeklasser ‘gepolst heeft’, maar beklemtoont dat hij nog geen concreet bod ontvangen heeft, én dat Harbaoui (34) niet mag vertrekken.

‘We kunnen, als dertiende in het klassement, het nu niet maken om onze topschutter (voor wie Zulte Waregem vorige winter 450.000 euro betaalde en die nog een contract heeft tot 2021, nvdr) te laten gaan. Voor iedereen binnen de club is het behoud nu prioriteit. Uit gesprekken met Hamdi voelen we aan dat hij dat begrijpt én dat hij wil blijven, zeker tot eind dit seizoen. Deze week zitten we rond tafel om concrete afspraken te maken over wat daarna kan gebeuren.’

De komst van Idrissa Sylla (28) staat los van het dossier-Harbaoui, benadrukt Cordier. ‘Met hem hebben we al in november gesproken. Sylla’s contract liep eind juni 2019 af. Queens Park Rangers moest hem laten gaan als het nog iets wilde recupereren van de som (drie miljoen euro, nvdr.) die het indertijd aan Anderlecht betaald heeft. Ook omdat Idrissa zélf aandrong op een terugkeer. (De Guinees speelde al tussen 2013/januari 2015 voor Essevee, nvdr.)

‘Zo konden we hem aan zeer gunstige voorwaarden binnenhalen voor 2,5 jaar. Die opportuniteit mochten we niet laten liggen. De club doet nu een financiële inspanning voor dit seizoen, maar zo hebben we al een spits vast voor vólgend seizoen.

‘Francky Dury zal wel uitmaken hoe Sylla en Harbaoui als complementair duo – Idrissa is sterk met de rug naar doel, Hamdi is een spits voor de box – eventueel samen kunnen spelen.’

Blijf op de hoogte van de wintermercato

Overzicht van alle transfers in 1A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content