Jacques Sys

En toen klopte het hart niet meer

Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

De dood van Michael Goolaerts wekt andere pijnlijke herinneringen op.

Roerloos lag Michael Goolaerts in Parijs-Roubaix langs de kant van de weg. Verbeten probeerde men hem te reanimeren. We passeerden er met onze volgwagen en zullen dit beeld nooit vergeten. Het riep herinneringen op aan een ander drama dat zich in het verleden afspeelde. De dood van de Spanjaard Isaac Gálvez in november 2006, tijdens de Gentse zesdaagse.

Het was de voorlaatste avond van deze wedstrijd. Na een contact met Dimitri De Fauw werd Gálvez tijdens de tweede ploegkoers van de avond tegen de balustrade gekatapulteerd en bleef vervolgens liggen. Het gebeurde voor onze ogen. Gálvez bewoog eerst nog zijn benen en heel even leek het nog mee te vallen. Maar toen de dokter eensklaps probeerde te reanimeren, ontstond er eerst een kreet van afschuw en vervolgens een akelige stilte in het Kuipke. De ruim vierduizend toeschouwers die op dat moment nog aanwezig waren, keken machteloos naar het werk dat hulpverleners op de ovalen baan verrichtten. Renners huilden, Gálvez’ ploegmaat Juan Llaneras ijsbeerde rusteloos op en neer, de gsm in de hand. Na een kwartier kwam de MUG van het Universitair Ziekenhuis van Gent ter plaatse, maar de hartmassage ging ondertussen verder.

Nooit in een lange carrière hebben we zo’n beklemmende en angstige sfeer meegemaakt als op dat moment. Meer dan een halfuur duurde de reanimatie van Isaac Gálvez, op een gegeven moment werd de hartmassage rond hem met dekens afgeschermd, maar vanaf de tribune hadden de mensen een pijnlijk zicht op de verwoede pogingen van de hulpverleners om het leven van de Spanjaard te redden. Uiteindelijk werd hij voorzichtig op een draagberrie gelegd. Terwijl Gálvez naar de ziekenwagen werd gebracht, ging de reanimatie verder. Het was een hallucinant, ijzingwekkend beeld. De ernst van de situatie was op dat moment iedereen al lang duidelijk. Sommige toeschouwers werden onwel, iemand van het organisatiecomité had zelf hartklachten en moest, in een nieuwe opstoot van paniek, worden behandeld en naar het ziekenhuis gebracht. Toen de organisatoren lieten horen dat de wedstrijd werd stilgelegd, applaudisseerde het publiek. Om vervolgens stil en sereen het Sportpaleis te verlaten. In het Citadelpark rond het Kuipke stonden enkele mensen stil en staarden versuft voor zich uit. Hier en daar liet iemand de tranen de vrije loop.

Isaac Gálvez overleed op weg naar het ziekenhuis. Hij was 31 jaar en sinds enkele weken getrouwd. De wedstrijd werd meteen helemaal stopgezet. Op het palmares van de zesdaagse van Gent zal de editie van 2006 altijd leeg blijven. Een paar weken later begon de zesdaagse van Zürich en draaide het carrousel gewoon door. Net zoals ook nu, na het overlijden van Michael Groolaerts, het wielerleven wordt verdergezet.

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en al ruim 40 jaar in de journalistiek, graaft iedere zaterdag in zijn archief

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content