‘Topsporters hebben nood aan een mental coach’

© Belga Image

Hoofdredacteur Jacques Sys blikt elke maandag terug op het voorbije sportweekend. Deze week laat hij zijn licht schijnen over de Belgische veldrittitel van Toon Aerts, de lof voor Anderlecht-trainer Fred Rutten en de stilte op de transfermarkt.

Was het voor u een verrassing dat Toon Aerts Belgisch kampioen veldrijden werd, terwijl velen een demonstratie van Wout van Aert verwachtten?

JACQUES SYS: ‘Niet echt. Het is voor hem een kroonstuk op een sterke campagne. Er werd in het begin van het seizoen schamper over Aerts gedaan toen hij twee crossen won in Amerika, maar daar al bleek dat hij een stap vooruitzette. Aerts is sterker geworden, hij heeft zijn trainingsschema aangepast en het accent onder meer gelegd op krachttraining. Onder meer door langer te trainen en aan krachttraining te doen.

Toon Aerts is vooral op mentaal vlak gegroeid.

Jacques Sys

‘Maar hij is vooral op mentaal vlak gegroeid, door te werken met mental coach Anja Van Gompel, die ook tal van olympiërs begeleidt. Hij leerde de focus te leggen op de dingen die belangrijk zijn, ook in de wedstrijd zelf. Dat toont dat topsporters tegenwoordig absoluut nood hebben aan mentale begeleiding. Het is opmerkelijk dat Aerts relatief rustig bleef toen Van Aert een kloof van vijftien seconden sloeg.

‘Voor Van Aert is die tweede plaats natuurlijk een bittere teleurstelling. Het bewijst nog maar eens dat je het fundament voor een veldritcampagne in de zomer legt. Ik vond de manier waarop hij op die nederlaag reageerde anderzijds wel heel knap. Van Aert wordt wel eens een ruziemaker genoemd, maar na een nederlaag zoekt hij nooit naar excuses.’

Volgend weekend herbegint de competitie. Zal er onder Fred Rutten een ander Anderlecht te zien zijn?

JACQUES SYS: ‘Het valt op dat Rutten ongemeen veel lof krijgt, het lijkt wel een wereldtrainer als je iedereen over hem hoort praten. De spelers zijn enthousiast over zijn aanpak, over de gesprekken die hij met hen voerde.

‘Dat is niet abnormaal. Hein Vanhaezebrouck was in de groep zo dominant dat zijn manier van werken op de duur verstikkend overkwam. Als er dan een trainer komt die in het begin radicaal voor een andere benadering kiest, werkt dat bevrijdend.

‘Het zal moeten blijken of dat al op het veld te zien is. Zondag op AA Gent. Met Kara erbij is de verdediging in ieder geval versterkt. Tenminste, de Kara die we vanuit zijn vorige periode bij Anderlecht kennen.’

Tot dusver is het stil op de transfermarkt.

Makelaars lijken na het schandaal veel minder hun waar te kunnen slijten.

Jacques Sys

JACQUES SYS: ‘Dat is inderdaad opvallend. Makelaars lijken na het schandaal veel minder hun waar te kunnen slijten. Maar de mercato duurt natuurlijk nog even. Voorlopig is Zulte Waregem met drie aankopen de meest actieve ploeg. Er zijn de middenvelders Stef Peeters en Ibrahima Seck en verder spits Idrissa Sylla, waardoor er nu vier aanvallers zijn. En ze willen nog een verdediger. Eigenlijk leek dat de prioriteit. Met 46 tegendoelpunten heeft Zulte Waregem de met afstand slechtste defensie in 1A.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content